Днес ти предлагаме една прекрасна рецепта за супер свежа зелена, сочна и невероятно вкусна пица с тиквички, лук, маслини каламата, песто, кедрови ядки и пресен босилек. И понеже сме в настроение за готвене, ще си приготвим всичко за пицата: и тестото, и пестото, че даже и соса! Естествено, ако не ти се занимава, винаги можеш да вземеш готово тесто, сос марианра и песто Дженовезе от магазина. Започваме!
Продукти:
За пицата:
- Пълнозърнесто брашно (за поръсване на тавата и масата)
- 2 супени лъжици зехтин
- ¾ чаша сос маринара (рецепта долу)
- 1 голяма тиквичка, нарязана на лентички
- 1 средно голям лук, нарязан
- ½ чаша маслини каламата, без костилки и нарязани на едро
- 2 супени лъжици кедрови ядки, запечени
- ¼ чаша пресен босилек
- 1 червена чушка, нарязана
За тестото:
- ¼ чаша булгур
- 1 чаша вряла вода
- 1 супена лъжица мая
- 1 супена лъжица захар
- ¼ чаша зехтин
- 2 супени лъжици сол
- 1 ¾ чаша пълнозърнесто брашно
- 1 ¾ чаша брашно
За пестото:
- 4 чаши пресен босилек
- ½ чаша зехтин
- ¼ кедрови ядки, препечени
- 1 супена лъжица едро нарязан чесън
- ¼ чаена лъжица сол
За соса:
- 3 супени лъжици олио
- 1 голям лук, нарязан на едро
- 2 ½ супени лъжици чесън
- 2.5 килограма домати
- ¼ чаша доматено пюре
- Сол и черен пипер на вкус
- ¾ чаша пресен босилек
А сега ще приготвим…
Соса:
- Затопли олиото в голяма тенджера на средна температура.
- Добави лука и готви около 8 минути.
- Добави чесъна. Разбъркай и остави за още 2 минути.
- Добави доматите, затвори тенджерата и готви около 10 минути като разбъркваш често.
- Намачкай добре доматите, за да няма големи парчета. Добави доматеното пюре и ½ чаена лъжичка сол. Махни капака и остави на ниска температура, докато се сгъсти. Може да отнеме към 30 минути. Добави сол и пипер на вкус. Добави босилека и остави за още 2 минути.
- Махни тенджерата от котлона- готовия сос можеш да използваш цяла седмица.
Тестото:
- Залей булгура с врялата вода в малка купичка и покрий с чиния. Остави го за 10 минути.
- В голяма купа смеси 1 ½ чаши топла вода с маята и захарта. Разбъркай добре и остави, докато не се получи пяна. Ще отнеме към 5 минути.
- Изцеди добре булгура. Добави го към маята. Прибави и сол, и зехтин. Изсипи 2 чаши брашно (една пълнозърнесто и една обикновено). Разбъркай добре.
- Добави останалото брашно. Сипи малко брашно на масата и започни да месиш. Тестото трябва да стане гладко и еластично- ще отнеме към 5 минути.
- Намажи дъното и страните на голяма купа. Сложи тестото в нея и го покрий с кърпа. Остави купата на топло място, докато тестото не стане двойно по-голямо (около час).
- Леко щипни тестото, за да спадне. Покрий отново купата и го остави за още 40-50 минути. Раздели тестото на 3 части. За пица за трима човека ще ти стигне едната топка. Другите можеш да замразиш- издържат около 2 месеца във фризер.
Пицата:
- Поръси с брашно масата и точилката. Разточи тестото.
- Загрей фурната на 260 градуса.
- Сложи хартия за печене в тавата. Поръси я с малко брашно и с една супена лъжица зехтин.
- Покрий тестото с доматен сос. Подреди тиквичките отгоре като оставиш краищата празни. Аранжирай лука върху тиквичките и разпръсни маслините.
- Печи около 10 минути. Ако има нужда, завърти тавата, така че пицата да се опече равномерно.
Пестото:
- Сложи босилека, зехтина, кедровите ядки, чесъна и солта в кухненски робот и направи на пюре.
- След като извадиш пицата от фурната, извади я от тавата и я сложи върху дъска за рязане. Поръси пицата с половината от пестото. Сложи и допълнително пресен босилек и кедрови ядки отгоре.
- Нарежи пицата и сервирай. Можеш да поръсиш допълнително с чесън на прах или пък чили.
Ако тази рецепта ти е харесала, можеш да направиш четенето още по-лесно и приятно като се абонираш за „Знам да ям“ и текстовете ще идват директно в пощата ти!