Днес ти предлагаме една прекрасна рецепта за супер свежа зелена, сочна и невероятно вкусна пица с тиквички, лук, маслини каламата, песто, кедрови ядки и пресен босилек. И понеже сме в настроение за готвене, ще си приготвим всичко за пицата: и тестото, и пестото, че даже и соса! Естествено, ако не ти се занимава, винаги можеш да вземеш готово тесто, сос марианра и песто Дженовезе от магазина. Започваме!

Продукти:

За пицата:

  • Пълнозърнесто брашно (за поръсване на тавата и масата)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • ¾ чаша сос маринара (рецепта долу)
  • 1 голяма тиквичка, нарязана на лентички
  • 1 средно голям лук, нарязан
  • ½ чаша маслини каламата, без костилки  и нарязани на едро
  • 2 супени лъжици кедрови ядки, запечени
  • ¼ чаша пресен босилек
  • 1 червена чушка, нарязана

За тестото:

  • ¼ чаша булгур
  • 1 чаша вряла вода
  • 1 супена лъжица мая
  • 1 супена лъжица захар
  • ¼ чаша зехтин
  • 2 супени лъжици сол
  • 1 ¾ чаша пълнозърнесто брашно
  • 1 ¾ чаша брашно

За пестото:

  • 4 чаши пресен босилек
  • ½ чаша зехтин
  • ¼ кедрови ядки, препечени
  • 1 супена лъжица едро нарязан чесън
  • ¼ чаена лъжица сол

За соса:

  • 3 супени лъжици олио
  • 1 голям лук,  нарязан на едро
  • 2 ½ супени лъжици чесън
  • 2.5 килограма домати
  • ¼ чаша доматено пюре
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ¾ чаша пресен босилек

А сега ще приготвим…

Соса:

  1. Затопли олиото в голяма тенджера на средна температура.
  2. Добави лука и готви около 8 минути.
  3. Добави чесъна. Разбъркай и остави за още 2 минути.
  4. Добави доматите, затвори тенджерата и готви около 10 минути като разбъркваш често.
  5. Намачкай добре доматите, за да няма големи парчета. Добави доматеното пюре и ½ чаена лъжичка сол. Махни капака и остави на ниска температура, докато се сгъсти. Може да отнеме към 30 минути. Добави сол и пипер на вкус. Добави босилека и остави за още 2 минути.
  6. Махни тенджерата от котлона- готовия сос можеш да използваш цяла седмица.

Тестото:

  1. Залей булгура с врялата вода в малка купичка и покрий с чиния. Остави го за 10 минути.
  2. В голяма купа смеси 1 ½ чаши топла вода с маята и захарта. Разбъркай добре и остави, докато не се получи пяна. Ще отнеме към 5 минути.
  3. Изцеди добре булгура. Добави го към маята. Прибави и сол, и зехтин. Изсипи 2 чаши брашно (една пълнозърнесто и една обикновено). Разбъркай добре.
  4. Добави останалото брашно. Сипи малко брашно на масата и започни да месиш. Тестото трябва да стане гладко и еластично- ще отнеме към 5 минути.
  5. Намажи дъното и страните на голяма купа. Сложи тестото в нея и го покрий с кърпа. Остави купата на топло място, докато тестото не стане двойно по-голямо (около час).
  6. Леко щипни тестото, за да спадне. Покрий отново купата и го остави за още 40-50 минути. Раздели тестото на 3 части. За пица за трима човека ще ти стигне едната топка. Другите можеш да замразиш- издържат около 2 месеца във фризер.

Пицата:

  1. Поръси с брашно масата и точилката. Разточи тестото.
  2. Загрей фурната на 260 градуса.
  3. Сложи хартия за печене в тавата. Поръси я с малко брашно и с  една супена лъжица зехтин.
  4. Покрий тестото с доматен сос. Подреди тиквичките отгоре като оставиш краищата празни. Аранжирай лука върху тиквичките и разпръсни маслините.
  5. Печи около 10 минути. Ако има нужда, завърти тавата, така че пицата да се опече равномерно.

Пестото:

  1. Сложи босилека, зехтина, кедровите ядки, чесъна и солта в кухненски робот и направи на пюре.
  2. След като извадиш пицата от фурната, извади я от тавата и я сложи върху дъска за рязане. Поръси пицата с половината от пестото. Сложи и допълнително пресен босилек и кедрови ядки отгоре.
  3. Нарежи пицата и сервирай. Можеш да поръсиш допълнително с чесън на прах или пък чили.

Ако тази рецепта ти е харесала, можеш да направиш четенето още по-лесно и приятно като се абонираш за „Знам да ям“ и текстовете ще идват директно в пощата ти!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.