Знаете ли, че стридите не са само модна гурме глезотия, а са супер храна в пълния смисъл на думата? Те съдържат големи количества желязо, цинк, магнезий, витамин В12 и Омега-3 мастни киселини. Това ги прави полезни за костите, имунната и сърдечно-съдовата система и за доброто функциониране на мозъка. И след всичко това няма как в Знам да ям да не разкажем повече за тези обитатели на морето – какво са стридите, как да изберем в магазина и как да ги консумираме.

Има над 50 вида и дори „раждат“ перли

Стридата е вид мида, която живее в солени води. По света са познати около 50 вида като 20 от тях дават перли. Тези стриди са най-разпространени поради две причини. Първата е, че откакто хората започнаха да правят изкуствени перли, вече не ловят стриди и популацията им бързо се е възстановила. Втората е, че перлените стриди не стават за ядене и съответно не представляват кулинарен интерес.

В началото са били храна за бедните

Преди много години само бедните са похапвали стриди. Тогава те са се срещали навсякъде по атлантическото крайбрежие на Европа, събирането им е било лесно и са се продавали по пазарите за „жълти стотинки“. Естествено, богатите са гледали с презрение на ръбестите сивкави същества в кошниците и не са проявявали какъвто и да е интерес към тях. Нормално – за тях е имало големи риби, дивеч или месо от ферми.

За това как стридите са станали деликатес има две легенди. Първата е, че френски благородник ги е опитал, влюбил се е във вкуса им и ги е предложил на угощение на своите гости, които също са ги харесали. Втората версия е, че поради масовият лов и консумация на стриди, те са станали дефицитна стока и цената им се е покачила. А когато човек с възможности иска да се отличи, започва да си купува храната, която простолюдието не може да си позволи. И така пренебрегваната до скоро мида е станала деликатес.

Казанова дължи славата си на стридите

В по-късни времена се е установило, че стридите са не само вкусни, но и са супер полезни за здравето. Те са изключително богати на протеини, витамини и минерали. В началото споменахме някои от тях, но ще добавим, че консумацията на тези миди помага за намаляване на лошия холестерол в кръвта и подобрява функционирането на сърцето и на кръвоносната система. Независимо от общоприетото схващане, че това е тежка и мазна храна, всъщност стридите са нискокалорични и с много ниско съдържание на мазнини. Те се препоръчват при кето диета и на хора, които се борят с килограмите.

И сега още една полза от хапването им. Говори се, че стридите са супер мощен афродизиак. Легендата гласи, че най-известният любовник – Джакомо Казанова, е похапвал поне 15 на ден, за да поддържа половата си мощ. Ние не знаем дали могат да заместят някое синьо хапче, но сме сигурни, че поднесени с чаша хубаво бяло вино в романтична обстановка със сигурност подпомагат приятното изживяване.

Най-добре е да се хапват сурови

И като стана дума за поднасянето на стридите, ви съветваме да се придържате към класиката. А тя е да ги сервирате сурови, залети с прясно изцеден лимонов сок и съвсем малко черен пипер за пикантност. Няма нужда от сол, тъй като те си имат достатъчно.

И сега няколко подробности. Първата е, че след като се консумират сурови, стридите трябва да са супер пресни. Затова ги купувайте от магазини, на които имате доверие или най-добре – които имат специални аквариуми, имитиращи естествена среда. Вариант е да вземете и шоково замразени стриди, каквито също се намират по магазините.

Вторият важен детайл - стридите са с адски твърда и здрава черупка и не можете да ги отворите лесно като нашите черноморски миди. Затова трябва предварително да ги измиете, да разполовите черупката и да прережете мускула, който придържа месото към нея. Това не е трудно, иска се само малко практика, здрав нож и кухненска кърпа, за да не се нарежете. Най-добре е да потърсите видеа в YouTube как се прави. Вършат работа – ние така се научихме.

Третата подробност е да сервирате стридите върху лед. Така ще запазят свежестта си по-дълго. А и ще седят супер изтънчено на масата.

Алтернативни варианти за приготвяне на стриди са да ги сготвите на пара или на грил. В този случай трябва да сте супер внимателни да не ги „преготвите“, защото месото става жилаво. В някои региони на Франция и Португалия ги добавят и в супи и паеля, а в Италия – в пастата в скъпите ресторанти.

Стридите са сравнително достъпни

Знаем, че когато се каже „стриди“ много хора си представят безумно скъп деликатес и ги подминават в магазините. Истината е, че могат да се открият и на достъпна цена под 30 лв. за килограм. Това естествено е с черупките, а не само месо, но можете да погледнете колко ще ви струват 2-3 стриди в ресторант и ще се убедите, че сделката е добра. В някои специализирани магазини се продават и на бройка за 2-3 лева.

Съветваме ви да се престрашите и да опитате тази кулинарна класика и вярваме, че ще ви хареса. Да не говорим, че самият Антъни Бурдейн казва, че се е влюбил в кулинарията, когато за първи път е опитал стриди при семейна ваканция във Франция.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.