Искаш ли детето ти да хапва вкусни и здравословни бисквитки? И не говорим за традиционните коледни сладки, а за неустоимо хрупкави какаови изкушения с прекрасен маслен крем като тези, които гледаме всяка вечер по телевизията. Днес ти разказваме как да ги направиш. Не е много трудно и ще ти отнеме два часа без времето за пазаруване на продуктите. Е, ако имаш малък помощник, времето ще се удължи.
Започваме с бисквитките
Необходимите продукти са:
- 115 грама меко масло. Това означава да е на стайна температура от около 20-22 градуса.
- 100 грама захар.
- 50 грама златен сироп. Вече го има в повечето големи магазини и спокойно можеш да си купиш. А ако за първи път го чуваш, това е карамелен сироп с лимонов сок.
- Половин чаена лъжичка сода за хляб
- Щипка сол.
- 165 грама пресято брашно.
- 35 грама какао. Използвай истинско, горчиво какао, а не това, което слагаш в млякото на детето.
Приготвянето не е особено трудно
Най-напред смеси маслото, захарта, златния сироп, содата и солта в дълбока купа. Започни да разбиваш с миксер докато съставките се смесят. След това увеличи скоростта и разбивай 5 минути докато се получи пухкава, лека смес. Не забравяй с шпатула да обираш стените на купата. Най-лесно това упражнение става, ако имаш миксер на стойка. Но ако нямаш ще направиш 5 минутна тренировка за ръце.
Втората стъпка е да пресееш заедно брашното и какаото. После ги добави към купата с маслото като продължиш разбиването с миксера на ниска скорост. Отначало тестото ще ти изглежда сухо и ронливо, но с продължаването на бъркането, ще получиш желаната мекота. Когато това стане, го оформи на топка и раздели на две части. Разтегни всяка от тях на квадрат със страна около 20 см. После поръси квадратите и от горе, и от долу с какао. Следващата стъпка е да ги разточиш на листове с дебелина 6-7 милиметра, отново да поръсиш с какао и накрая да разточиш отново до дебелина 3-4 милиметра. Остава да изрежеш с кръгла форма бисквитки с диаметър около 4 сантиметра.
Докато тече процесът на ръсене и разточване, включи фурната да загрее до 180 градуса. Подреди бисквитките в тава върху хартия за печена като оставиш по половин сантиметър между тях. Печи около 15 минути докато станат хрупкави. Извади ги от фурната и ги остави да се охладят до стайна температура върху хартията за печене.
Тези бисквити могат да изкарат една седмица без да се развалят. Супер вкусни са и в този вид, но пък стават божествени направиш споменатия
Маслен пълнеж
За него са ти необходими
- 170 грама масло.
- Чаена лъжичка и половина екстракт от ванилия.
- Щипка сол.
- 240 грама захар.
Преди да започнеш да правиш пълнежа, обърни половината от бисквитките с плоската страна нагоре, за да можеш веднага да сложиш от масления крем преди да се е стегнал.
В подходящ съд разтопи маслото. Пресипи го в купа за бъркане и добави ванилията и солта, а накрая захарта. Отначало бъркай на ниска скорост докато се смесят съставките, а след това увеличи темпото за 5 минути докато получиш мека кремообразна смес.
Идва най-приятната част – слепването на сандвича. Най-лесно става със сладкарски пош. Пресипи сместа и изстисквай по около 1 чаена лъжичка в центъра на всяка бисквитка. После сложи отгоре друга бисквитка и леко притисни, така че сместа да се разнесе равномерно. Другият начин е да ползваш малка шпатулка. И в двата случая трябва да работиш бързо, тъй като тази смес стяга много бързо.
Накрая заеми отбранителна позиция, тъй като трябва да опазиш сандвичите около 30 минути, за да са 100% готови за ядене. Тези прекрасности могат да издържат една седмица на стайна температура или около месец в хладилника.
Ами това е. Надяваме се, че предложението ни за семейно кулинарно забавление ти е харесала. А ако децата искат още подобни вкусотии, виж и нашите страхотни десерти без печене или сладките ни сезонни изненади.