Заради особеностите на гръцката азбука и здравословният шовинизъм на южните ни съседи да пренебрегват английския и латиницата, горкият турист често се оказва загубен в превода и съвсем се обърква къде какво може да похапне в Гърция, когато го налегне глад. Затова сме ти подготвили подробен пътеводител за видовете места за хранене в Солун с техните наименования спрямо това, което предлагат – само мезета с узо, пресен морски улов или ароматно печено месо. А ако решиш да посетиш Солун само заради вкусовете на автентичната кухня на Северна Гърция, ти предлагаме и два кулинарни фестивала.
Що е то таверна?
Най-разпространеният тип ресторанти в Солун са таверните – живописни, неголеми ресторантчета, с простичък стил на обзавеждане - бели или сини дървени столове и маси с хартиени покривки, които се сменят за всеки нов клиент, и семпла украса според вкуса на собственика.
Те често са семеен бизнес, който се предава от поколение на поколение, а в тях местните обичат да седят с часове и да спорят на висок глас на всякакви теми на фона на приятна народна музика. Таверната е квинтесенцията на гръцката демокрация – в нея може да видиш редом с обикновените хора някой известен актьор, спортист или дори министър, поседнал на раздумка с вкусно мезе и чаша наливно вино.
Видовете таверни
В Солун може да срещнеш няколко вида таверни:
- просто ΤΑΒΕΡΝΑ, където се предлагат салати, предястия, постни, местни и рибни блюда;
- ΧΑΣΑΠΟΤΑΒΕΡΝΑ (хасапотаверна) – там се сервират предимно месни ястия, приготвени с пресни продукти от близката месарница;
- ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ (псаротаверна) - ресторантче, често разположено на или близо до крайбрежната улица, специализирано в рибните блюда и морските дарове, където често сам можеш да избереш коя точно от наличните върху лед риби да ти изпекат;
- ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ (мезедополио) - таверна, която набляга повече на мезетата, отколкото на готвена храна, а обслужването е по-бързо;
- в ΟΥΖΕΡΙ (узери) или ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ-ΟΥΖΕΡΙ (мезедополио-узери) предлагат много различни марки узо с типичните към него мезета – риба, морски дарове, сирена, маслини и салати;
- ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ (ципурадико) или ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ-ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ (мезедополио-ципурадико) е същият вариант, само че с ракия, често домашна, и мезета към нея;
- ΦΑΓΑΔΙΚΟ (фагадико) пък означава просто „ресторант“.
Грил удоволствия
Също толкова популярни в Солун както таверните, са и ΨΗΣΤΑΡΙΑ (псистария) – грил ресторантите. Тук обзавеждането е сведено до минимум, често е на самообслужване и храната – всякакъв вид печено месо, е в пластмасови чинийки, а някога просто върху парче хартия, но пък е толкова вкусна, че псистариите са винаги пълни.
Фаст фууд и пъб по солунски
Както във всички големи градове в Европа, в Солун е пълно с пицарии и бирарии (тук наречени ΜΠΥΡΑΡΙΑ - от гръцката дума за бира). Бирариите предлагат различни световни марки бира, но цената на вносното пиво там е по-висока. Ако искаш да пийнеш по-евтина бира, заложи на някоя от местни марки, които се предлагат в псистариите – не са никак лоши.
Ако нямаш много време и предпочиташ да хапнеш на крак, солунският фаст фууд ще те очарова. Вместо известните световни вериги за бързо хранене, които познаваш от България, нареди се на опашка пред ΓΥΡΑΔΙΚΟ (гирадико) и ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ (сувладзидико) за гирос - пободен на добре познатия ни дюнер, но с по-дебела питка, и сувлаки. В ΚΡΕΠΕΡΙ (крепери) пък предлагат сандвичи и палачинки с пълнеж по избор на клиента.
Банички и сладки
Пекарните в Солун, както и в цяла Гърция, са истинско изкушение. В ΤΥΡΟΠΙΤΑΔΙΚΟ (тиропитадико), ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ (артопоейя) или ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ (захаропластио – сладкарница) може да похапнеш невероятни банички със сирене фета, спанак, кайма или със сладък крем, пирожки, понички, сладкиши, торти – въобще всякакъв вид солени и сладки печива. Баниците в Северна Гърция са малко по-различни от тези в същинска Елада и доста приличат на нашенските – наричат ги ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ (бугаца). Разликата от нашата сладка баница е, че гръцката сладка бугаца е с крем или с грис.
За изискана вечеря
Ако все пак някоя вечер решиш да изкараш в изискан ресторант, в Солун не липсват такива. Често заради туристите класическите таверни отвън имат надпис „ресторант“, но истинския ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ (естиаторио), си има всички белези на такъв – сервитьори, бели покривки, полилеи, тиха музика и елитна кухня.
Фестивали за ценители
Всяко годишно време е подходящо да се насладиш на вкусовете на Солун. Черешката на тортата за гастрономите обаче е кулинарният фестивал, който се провежда от няколко години през месец ноември. На него любителите на добрата кухня имат възможност да станат свидетели, дегустатори и дори сами да се включат във фантастичните кулинарни фиести, организирани от общината с участието на стотици готвачи от цялата страна и най-добрите ресторанти и хранителни магазини в града и региона. Солун предлага още един фестивал за гастрономите – на уличната храна, който е в рамките на няколко дни в края на април и началото на май по живописните улици на Белия град.
И ако сме успели да те изкушим за кулинарно пътешествие до Солун, ти предлагаме да видиш още няколко страхотни европейски фестивала, посветени на храната.