Кой не обича сръбската кухня? Предлагаме ти три чудесни рецепти за типични сръбски мезета, които можеш да опиташ както с чаша ароматна ракия или вино, така и просто като разядки към основното ястие. А и лесно можеш да си направиш вкъщи. И още нещо – това няма да са познатите на всички айвар, каймак и урнебес, а изненадващи вкусотии, които ще те очароват.
Фаршировани домати с пушена риба
Необходими са ти:
8 средно големи, по-твърди домата
1-2 пушени скумрии (може и херинга, ако предпочиташ по-скандинавски вкус)
1 краставица
1 с.л. олио
1 ч.л. горчица
1 ч.л. оцет
1 малка глава лук
1-2 с.л. ситно нарязан копър и магданоз
сол
Накъсай на малки парченца пушените риби, като внимателно отстраниш всички кости. Обели краставицата, нарежи я на малки кубчета като за таратор, добави олиото, оцета, горчицата, зелените подправки и сол на вкус. Внимавай с количеството сол, защото пушената риба обикновено е солена. Добави в сместа настъргания на ситно ренде лук и пушената риба и разбъркай добре. Отрежи отгоре капачета на доматите, издълбай с чаена лъжичка вътрешността им със семките, отстрани я и ги напълни с плънката. Сервирай ги задължително добре охладени.
Паприка у павлаци
За тази рецепта си приготви:
1 кг червени чушки. В оригинал се използват чушки от сорта Сомборка, което е люта полукамба с жълт цвят, но спокойно можеш да ги замениш с нашенски пиперки
500 гр прясно сирене
1 л заквасена сметана
сол
Почисти чушките, посоли ги отвън и отвътре и изчакай 10-ина минути, за да се отцеди излишната вода. Намачкай добре сиренето с вилица, смеси го с половината сметана и напълни със сместа чушките. В голям, дълбок съд, който има капак, подреди в един ред на дъното част от чушките, плътно една до друга, покрий ги с пласт сметана, след това нареди отгоре нов пласт от чушките и отново ги покрий със сметана. Продължи така, докато свършат. Важно е накрая да завършиш с пласт сметана, дебел не по-малко от два пръста. Затвори съда и постави в хладилника да престои до следващия ден.
Пихтия
Това е типично сръбско ястие, което се прави от:
1 кг свински крачета
3 л вода
2 моркова
1 корен магданоз
1 корен целина
1 корен пащърнак
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
смлян черен пипер
4 скилидки чесън
сол
Изчисти и измий свинските крачета много добре. Сложи ги в хладка вода в тенджера и ги вари около 4 часа. За да станат по-бързо, може да използваш и тенджера под налягане – тогава ще им трябва около час и половина. Когато водата заври, прибави сол, а след половин час – изчистените корени магданоз, целина и пащърнак, зърната черен пипер и дафиновия лист. След като съставките уврат, месото трябва да се отделя лесно от костите, прецеди бульона, изсипи го в купа, нарежи месото на парчета, сложи го в прецедения бульон, добави нарязания чесън и смления черен пипер и остави в хладилника, докато се втвърди. Пихтията може да се поръси с червен пипер, а преди да се желира, може да се добавят сварени моркови, нарязани на кръгчета. Когато сместа се желира добре, обърни я внимателно в плоска чиния и я украси с резенчета лук и листа от целина.
Сърбите имат сходни с нашите навици, когато седнат на масата, и рядко на официални поводи пропускат преди основното ястие да пийнат ракия със салата. Ето защо ти представихме три от любимите им мезета. А скоро ще се занимаем с другата сръбска гордост – плескавицата. И за да не я пропуснеш, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.