Всяка майка се чуди дали и какво яде детето докато е на училище. И няма родител, който да не изпада в ужас при мисълта за мазните банички със сиреноподобна смес, широко застъпени в училищните лавки. Ето защо решихме да сме ти полезни и ти предлагаме три страхотни и проверени в практиката идеи за вкусен училищен обяд.
Къде е предизвикателството?
Ами, да накараш отрочето да вземе храната. Децата, особено тийнейджърите, са много чувствителни на темата „Как изглеждам в очите на другите?“. Затова и често предпочитат да хапнат споменатата баничка, вместо да извадят кутия с домашна храна. За да ги убедим, че в това няма нищо смотаняшко, е нужна малко психология.
С момичетата действа подхода, че така правят актуалните им любимци. Тук има два капана. Първо, трябва да знаеш коя е любимата звезда на хлапето – трудна задача, защото предпочитанията им се сменят през месец. И второ, никога не казвай „Четох, че...“. Днес никой не чете, а го е видял в YouTube. И така ако си убедителна, че певицата Х си носи домашна храна на снимки, има шанс и тийнейджърката ти да вземе обяда си за училище.
С момчетата е малко по-лесно. Там трябва само да обясниш, че така девойките ще ги харесват повече. Просто младежът трябва да сподели как сам е приготвил храната и така ще блесне в очите на съученичките си. Другата работеща реплика е: „След даскало ще спортувам и внимавам какво ям“.
Уверяваме те, че тези подходи работят. И така, вече е време да приключим с психо триковете и да се захванем с готвене.
Рецепта 1: Страхотна здравословна палачинка
Кой не обича палачинки? Те хем са безумно вкусни, хем могат да бъдат и здравословни. За последното има два важни момента. Първо, избягай от класическата рецепта и ги направи с пълнозърнесто брашно. Второ, когато печеш палачинките, използвай минимално или съвсем никакво количество мазнина. Да, голямата бучка масло в тигана ще ги направи безумно вкусни, но не и здравословни.
И като стана дума за плънка- нашето предложение е да вземеш една консерва риба тон, пакетче крема сирене, парченца айсберг и няколко накълцани на дребно маслини. Сложи всичко в голяма купа и внимателно разбъркай. Целта е да се получи паста, а не крем. Така ще си сигурна, че пълнежът няма да се разтече, когато отрочето реши да обядва.
Сладкият вариант отново включва крема сирене. А какъв ще е подсладителят е въпрос на избор. Може да е 1-2 супени лъжици мед, гъсто сладко или течен шоколад. Отново разбъркваш всичко на паста и мажи палачинката.
Рецепта 2: Суши „хотдог“
От начало казваме, че това не е точно суши и е доста далече от хотдог, макар че малко прилича. И е зверски здравословна храна. И не няма нито хляб, нито водорасли. За тази рецепта ти трябва краставица, сварен ориз (може и да е кафява за повече полезност и гурме нюансираност), щипка сол и черен пипер (а по-добре е пиперът да е бял, за да не се разваля цветът), няколко парченца пушена сьомга и половин нарязано на кубчета авокадо.
И сега приготвянето. Разполовяваме краставицата и я издълбаваме като гледаме да останат стени с дебелина 3-4 милиметра. След това в купа смесваме останалите съставки. За разкош можеш да добавиш и малко сирене „Филаделфия“, но не е супер задължително. След това със сместа запълваме двете половинки краставица, заравняваме и ги захлупваме една върху друга. И така суши „хотдогът“ е готов. За да не се разпадне го увиваме го в опаковъчно фолио, но не много стегнато, за да може детето да го развива при консумация. И така здравословният обяд с лек азиатски привкус е готов.
Рецепта 3: Нахутени бисквити за разкош
Е няма как да минем и без нещо за десерт. Но пък защо да не е здравословно? Затова ти предлагаме да спретнеш едни страхотни нахутени бисквитки. Между другото имат и солен вариант, в който стават за основно похапване, но ние ще се подсладим.
Правят се много лесно. Вземаме около 500 гр. нахут от консерва, супена лъжица екстракт от ванилия, супена лъжица бакпулвер, половин чаша фъстъчено масло и 1/3 чаша кленов сироп или мед. По желание може да се добавят и парченца шоколад, но така ще стане много сладко.
Всички продукти се смесват в блендер докато се получи гладка смес; с лъжица се оформят топчета и после бисквитките се пекат върху хартия за около 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. И това е – вкусен и здравословен десерт. А ако се чудиш защо го хвалим толкова много, припомни си вълшебните свойства на нахута.
И така, дадохме ти три лесни за изпълнение идеи, с които да заместиш баничката от училищната лавка. Надяваме се, че са ти харесали и ще се радваме да споделиш менюто за ученика. И не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“, за да не изпускаш нищо вкусно и здравословно.