Като кажем Сърбия и се сещаме за плескавици, ущипци, графче на тафче, „Урнабес“ и други вкусотии, които ни вкарват в размисли и страсти какво да хапнем. Ако и ти се чудиш, те съветваме да избереш „кралевата“ или казано по нашенски „кралската особа“ на сръбската скара – Гурманската плескавица. И понеже сме ѝ големи фенове, днес ти разказваме как да си я направиш вкъщи.

Защо я обявихме за „кралева“?

Всъщност си признаваме, че не сме ние, а един достолепен, около 70 годишен скараджия-виртуоз в центъра на Белград. Човекът ни търпя десетина минути да се чудим какво искаме и накрая авторитетно отсече „Абе момче, вземи си Гурманска. Ово е кралева“. И беше прав – получихме съвършенство от безумно вкусно месо с точната комбинация от подправки и неповторимия аромат на дървени въглища. И познай дали първата ни работа като се прибрахме не беше да потърсим рецептата. Намерихме я, тествахме я и, разбира се, я споделяме.

Започваме с продуктите

От сега казваме, че ще се придържаме към класиката – плескавица се прави от телешко. Опитай да кажеш на сърбин, че става и от свинско и в добрия случай ще те погледне с насмешка. В лошия ще те обвинят в кощунство и сквернословие. Не че не става и от прасе, но на запад от Калотина си държат на традициите.

За да приготвиш перфектна плескавица ти трябват:

  • 1 килограм телешко месо
  • 150 грама бекон. Добре е беконът да е пушен, а не варен.
  • 2 скилидки чесън
  • Половин връзка магданоз
  • 10 бланширани гъби
  • 4 супени лъжици квасена сметана
  • 100 грама крема сирене
  • 150 грама кашкавал
  • Половин чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 1 чаена лъжичка сол

От това количество стават 4-5 плескавици – все пак те са по-големи от нашенското кюфте. Затова, ако ще правиш голямо скара парти, сметни количеството според броя на хората.

Трябват ти поне 24 часа, а най-добре - 48

Тайната на плескавицата  е в подготовката. Сърбите казват, че месото се приготвя по специална технология и затова става толкова вкусно. Не че някой майстор ще разкрие тайните си, но ние успяхме да откраднем някои трикове.

В първия етап от подготовката нарежи месото на кубчета и го осоли. Остави го да престои в хладилника 24 часа. Така месото ще започне да зрее и хубаво ще поеме от солта. След едно денонощие вече може да го смелиш на кайма заедно със 100 грама от бекона. Първо се минава през по-едра решетка, а втори път – през по-ситна. Така каймата става по-плътна. Добавяш счукания чесън, накълцания на много дребно магданоз и черния пипер и започваш да месиш „до омаляване“ като доливаш не повече от 150 мл вода. И когато нямаш сили връщаш каймата в хладилника за още 24 часа.

Оформянето е изкуство

След като вече са минали два дни, идва заветният момент – оформянето и печенето. И ако питаш нас, това си е наистина сложната част. Докато каймата се отпуска и затопля до стайна температура, нарежи останалия бекон и гъбите на дребно, настържи кашкавала на едро ренде и смеси сметаната и крема сиренето.

Следващият етап е хубаво да омесиш каймата с бекона и кашкавала, така че да са равномерно разпределени. И сега се започва същинското оформяне. Вземи около 200 грама кайма и я оформи на кръгла „питка“ с дебелина около сантиметър и половина. В център ѝ сложи от гъбите и 1-2 лъжици от смесените сирене и сметана. Отгоре покрий с по-малка плескавица, около 50 грама и хубаво притисни краищата, за да се залепят. Повтори това упражнение докато не ти свършат продуктите.

Пече се на не много гореща скара

За да не прегори месото, не трябва да го слагаш върху открит огън или супер загрята скара. Това означава температурата да не е повече от 200 градуса. Намажи внимателно плескавиците със зехтин и ги сложи да се пекат първо от към по-дебелата страна. След 7-8 минути ги обърни и им дай още 5 минути да станат прекрасно неустоими.

За да станат още по-вкусни е важно да не им се нахвърляш веднага, колкото и да ти се иска, а да ги оставиш да си починат. Най-добре ги сложи в глинен съд с капак и ги забрави за поне 20 минути. Така ще станат сочни и меки, а и ще поизстинат.

За гарнитурата – импровизирай

Плескавицата върви с всичко – от нарязани домати до картофи на фурна. Но ние ти предлагаме да я гарнираш с тези прекрасни сръбски мезета. Класически вариант е и бобът и ако си се изморил след 48 часа бъркане, мелене и печене, виж как да си приготвиш бързи ястия с боб за 20 минути.

И така слагаме край на историята за сръбската кулинарна кралица. Оставяме те да ѝ се насладиш. И понеже сме сигурни, че не искаш да изпускаш нищо от нашите вкусотии, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.