Днес сме ти приготвили една много свежа и лесна рецепта – пиле с гарнитура от царевица и домати. И не гледай скептично – страхотна е за всеки сезон и се приготвя невероятно лесно.

Всъщност не става дума за цяло пиле, а за горните бутчета. Много ги обичаме, защото месото им е супер сочно, за разлика от гърдите, които лесно стават сухи. Тази сочност води и до по-лесно приготвяне дори и от хора без грам опит в кухнята.

Приготвяне

Загрей широк тиган на средна температура. Вземи горната част на четири бутчета и ги натрий с малко мазнина. След това ги поръси със сол и черен пипер. Нареди ги в загретия тиган с кожата надолу и добави малко течност - бира, вино или вода. Остави ги да се готвят около 25 минути под капак като по средата на готвенето ги обърни. След това ги извади от тигана, сложи ги в съд с капак или дълбока чиния и ги покрий с алуминиево фолио, за да си „починат“ и соковете да се разпределят равномерно в месото. А ако искаш да имат хрупкава коричка, преди завиването, можеш да ги "прекараш" за по 2-3 минути от всяка страна през добре загрят грил тиган. Тази стъпка не е задължителна, ако не искаш да губиш време и да цапаш допълнителни съдове.

А сега да направим и свежата гарнитура

Първата стъпка е в купа да смесиш добре 2 супени лъжици ябълков оцет с 2 лъжици мазнина по избор – може да е зехтин или обикновено олио. Към тях добави по четвърт чаена лъжичка сол и смлян черен пипер. След това добави изцедената царевица от една консерва, около 200 грама нарязани на четвъртинки чери домати, малка глава лук, нарязан на дребно и ситно накълцан босилек. Разбъркай добре и вече имаш готова гарнитура.

Ето как за около 30 минути ще имаш перфектна вечеря. А за още по-голямо изящество, в тигана можеш да запечеш и филийки хляб или франзела и да ги поднесеш като сложиш по малко от гарнитурата върху тях като класическа брускета.

Надяваме се, че тази идея за бърза свежа рецепта ти е харесал и ще изненадаш близките си с нея. А ние сме ти подготвили още подобни изкушения. За да не ги изпуснеш, не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“.

* Рецептата и снимката са от eatingwell.com

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.