Във Facebook страницата ни си поискахте повече десерти. И веднага споделяме един от най-любимите ни – страхотна бисквитена торта, която ще харесат абсолютно всички вкъщи, дори и хората на диета. Защото е здравословна, свежа, лесна и неописуемо вкусна. Отсега предупреждаваме – приготви я през тази седмица, че от другата започват постите и тя влиза в списъка на забранените изкушения.

И как една торта може да е полезна?

Ами може. Разбира се, няма да изпадаме в хипер здравословни крайности. Просто ще използваме здравословни алтернативи на традиционни съставки, няма да слагаме сметана, а шоколадът ще си го направим сами.

Какво ни трябва?

За тази рецепта няма да даваме точни пропорции. Всичко е както се казва на око, но когато си я правим умишлено приготвяме повече от крема. Дори и да остане, което май се е случвало само един-два пъти, можеш да го сипеш в красиви купички и да го оставиш в хладилника. Ако случайно останеш без десерт, го гарнирай с пресни плодове и готово. И след лиричното отклонение се връщаме на тортата.

Съставките са:

  • Бисквити. Класиката е да са обикновени, но както казахме ще правим по-здравословна торта. Затова избрахме новите „функционални“ бисквити на „Престиж“. Ако си спомняш, ние ти разказахме за тях и техните супер съставки и как влияят на здравето и общата ни кондиция.
  • Кисело мляко. Да, знаем че бисквитена торта се прави с нишесте, готов крем или сметана, но нашата ще е свежа и полезна. Затова си взехме четири кофички кисело мляко "На баба" и сами си го изцедихме. След 5 часа висене в тензух над мивката останаха около 600 грама гъсто мляко.
  • Течен шоколад. Винаги можеш да ползваш готов, но ти предлагаме да си направиш от нашия домашен течен шоколад за 15 минути. Така тортата ще е супер вкусна и здравословна.
  • Сирене „Маскарпоне“. Обожаваме това италианско сирене заради неговата мекота и масленост. Но ако решиш да заложиш на родното, спокойно можеш да използваш и нашенско крема сирене.
  • Прясно мляко за потапяне на бисквитите.

Приготвяне

От тук нататък всичко е класика. Потопяваш бисквитите за няколко секунди в млякото и ги редиш на дъното на форма за торта с падащи стени. Можеш да ползваш и обикновена правоъгълна тава, но ще ти е по-трудно да вадиш парчетата.

Междувременно смеси изцеденото мляко, шоколада и маскарпонето. Върху всеки ред бисквити слагай от този крем. Умишлено не добавяме захар, тъй като така е по-здравословно, а и кремът се получава страхотен на вкус и е много свеж. Но ако искаш да ти е по-сладичко, добави мед на вкус. А за още свежест, настържи лимонена кора.

След като приключиш с реденето и мазането, сложи тортата в хладилника за една нощ да стегне. Отгоре можеш да я поръсиш с настърган бял шоколад, който ще контрастира с кафявия крем. И така ще имаш страхотно здравословно изкушение. И повярвай ни, няма да остане, така че хапвай преди близките ти да са изяли тортата. И не се притеснявай за фигурата – както виждаш десертът ни е нискокалоричен.

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.