Ягодите са невероятен десерт и от тях стават супер вкусни смутита. Но. Предлагаме ти да изненадаш гостите си с нестандартна салата или основно ястие с най-ранния пролетен плод.
Просто е невероятно как нещо толкова вкусно е едновременно и толкова полезно: ягодите помагат за нормализирането на „лошия” холестерол в кръвта. Те имат антиоксидантен, противовъзпалителен и даже антиканцерогенен ефект, а флавоноидите, полифенолите и витамин С в тях облекчават нарушените функции на очите в напреднала възраст и спомагат за подобряване на паметта, понижават риска към инфаркт и подобряват перисталтиката. В древни времена са ги използвали и като лек за рани и екземи, даже срещу меланхолия и висока температура.
За съжаление има хора, които са алергични към ягодите. Но ако имаш щастието да не си сред тях, бъди готов за изненадата от едно ново тяхно „приложение” на масата – в солените рецепти. Бъди нестандартен и използвай този най-ранен пролетен плод освен за торти, сладка, ягодова лимонада или смути, и като вкусна и ароматна съставка на салата или пикантен сос за месо.
Салата с ягоди
Необходими са ти:
Приготвяне:
Измий листата на салатата и леко ги подсуши. Нарежи ягодите на половинки по дължина и ги прибави към салатата заедно със слайсовете прошуто. Овкуси с оцета и зехтина, без да разбъркваш и като внимаваш да не прекалиш и с двете. Добави кедровите ядки и сервирай с чаша бяло вино или розе.
Пържено месо с пикантен доматено-ягодов сос
Ето и една рецепта с ягоди, подходяща за по-експериментално настроените кулинари. Мислил ли си някога, че ягодите биха могли да подхождат така добре на свинското, както сливите и кайсиите например? И още как! Особено ако ги съчетаеш с доматен сос. Даже няма да разбереш кой вкус е доминиращ – сладкият на ягодите, киселичкият на доматите или уханието на подправките – всичко се смесва толкова органично. А в съчетание с месото е просто прелест!
Продукти:
- 400 г свинско филе
- 200 г ягоди
- 2 големи домати
- малка китка зелен кориандър
- 1 ч.л. кориандър на семена
- ½ ч. л. черен пипер на зърна
- мащерка
- смлян черен пипер
- лимонов сок
- 2 с. л. зехтин
- олио
- сол на вкус
Приготвяне:
Нарежи месото на порции с дебелина около сантиметър. Изрежи дебелите ръбове отстрани и го начукай с чукче. Посоли стековете, намажи ги със смления черен пипер и мащерката и напръскай всяко парче с лимонов сок. Нареди ги едно върху друго в съд с капак и ги остави за 20-30 минути да се мариноват в хладилника.
През това време приготви соса. Първо в дървено хаванче счукай семената кориандър и черен пипер, но не много ситно, нека останат тук-там малки парченца. Сложи доматите за няколко минути във вряща вода и после обели люспите им. Нарежи на ситно зеления кориандър (може да го замениш и с магданоз) и го смеси със счуканите преди това подправки, добави сол и зехтин, плюс малко лимонов сок. Нарежи доматите на малки кубчета и ягодите на фини парченца и ги смеси с подправките. (Не е нужно ягодите за соса да бъдат от най-представителните, може да са дребни, кривички, но не трябва да имат загнили петна и е задължително да са добре узрели). Готовия сос сложи в хладилника, докато приготвяш месото, за да може всички компоненти в него да се овкусят един друг.
Месото вече се е мариновало, така че го сложи в тигана и го пържи докато придобие светлокафява коричка. Сервирай свинските филета полети с пикантния доматено-ягодов сос, най-добре без гарнитура, за да се усети по-добре необичайният вкус на това ястие. Ако все пак държиш да имаш такава, подходящ е сварен бял или кафяв ориз.
Видя ли, че ягодите са неповторими и универсални. Разбира се, класиката си остават десертите и смутита. И като стана дума, виж нашите предложения за страхотни смутита за отслабване.