Пица!!! Само четири букви могат да те накарат да мечтаеш, да чуваш пукането на хрупкавата коричка, да усещаш аромата на прясно изпеченото тесто и да виждаш как моцарелата се разтяга по пътя от чинията към устата ти. Днес ще си говорим за пица и по-точно: слагат ли се плодове и кои е разрешено да добавите и кои не от гледната точка на италианската кулинарна традиция. А както знаем кухнята от Апенините е най-любима и разпознаваема по света.

Ананасът е смъртен грях

Да си поискате пица с ананас в Италия е все едно да кажете на мафиотски бос, че майка му не може да готви. Тогава всички наказания от „Кръстникът“ ще ви се сторят детска закачка. Причината е, че философията на пицата е в баланса на вкусовете и ароматите. А ананасът е силно доминиращ – той е прекалено сладък и ароматен, а киселинността му убива всичко останало. Не се подвеждайте по американската хавайска измишльотина – в Америка могат да прецакат всичко в желанието си да има по много.

И като стана дума за САЩ, а и за да бъдем максимално честни, има един човек на когото сигурно няма да откажат ананас върху пицата дори и в центъра на Рим. Правилно – става дума за Чък Норис. Няма как дори и най-страшните италиански бандити да не се съобразят с желанието на човек, който е убедил баба си, че не е гладен.

А какво можем да добавим за сладост на класическата пица?

Италианците обичат да си подслаждат живота и това важи и за пицата. Все пак и тук водещ е балансът, за който стана дума. Затова е напълно приемливо да добавят смокини върху пицата. Тяхната умерена сладост и висока захарност дават невероятен аромат и усещане за лек карамел, които идеално се съчетават с едно хубаво прошуто и балансират горчивината на руколата и пикантността на босилека.

Забравете за ягодите

В последните години супер популярни станаха „десертните“ пици. Това също е чуждо за Италия явление, в основата на което отново е желанието за разнообразие и стремежът за поднасяне на странни и интересни ястия. Днес вече се предлагат пици с ягоди, киви и модерното авокадо. Да, има ги, но не и на Апенините, освен на местата за кулинарно заблудени туристи, нещо като местния еквивалент на Макдоналдс.

Ако искате сладка пица в Италия, ще ви предложат пица с маскарпоне и Нутела и това е. Няма да има каквито и да е розови бонбонки, маршмелоус и подобни импровизации, а само прекрасно тесто, сирене и лешникова паста с какао.

За интензивен вкус добавете каперси

В Знам да ям сме ви разказвали за вълшебните малки плодчета, които са обожавани по цялото Средиземноморие. Италия не е изключение и често можете да ги срещнете върху пицата. Те придават една много приятна киселинност и свежест, които оставят незабравими кулинарни спомени.

Знаете, че светът на италианската пица е необятен и всеки регион се гордее със своите вариации. Скоро ще ви разкажем за разликите между класическата неаполитанска пица, правоъгълната в Рим или пържената в Тоскана. Но независимо от огромното разнообразие, има златни правила, които се спазват навсякъде по „Ботуша“. Едно от тях е никога да не се слага ананас върху пицата. Освен ако не сте Чък Норис.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.