Случвало ли ви се е да идете до магазина за „едно олио” и когато стигнете щанда да ви се завие свят от многообразието от различни видове масла? А ядосвали ли сте се, когато мазнината в тигана загори и съсипе храната? За да не се стига до подобни ситуации, днес ще ви разкажем за някои от основните видове растителни мазнини за готвене, които могат да се открият в магазините.

Слънчогледово олио

Няма как да не започнем с класическото добре познато слънчогледово олио. За готвене е най-добре да се използва рафинирано олио, а не студено пресованата разновидност, известна като „шарлан”. То е подходящо както за готвене, така и за овкусяване на салати. Олиото е със слаб аромат и блед цвят, което означава, че не променя чувствително вкуса и вида на храната. Освен това темепратурата му на кипене е доста висока, над 230 градуса, което го прави подходящо за дълбоко пържене.

Зехтин

Зехтинът е второто по популярност растително масло в България. Благодарение на развитието на търговията, у нас могат да бъдат открити множество типове зехтини от различни държави.

Най-качественият зехтин е полученият от студено пресоване на маслините Extra Virgin, но той не е подходящ за готвене, тъй като при термична обработка губи голяма част от полезните си вещества. Затова е по-добре да ползвате зехтинте „Помаче” и „Екстра Лайт”, тъй като тяхната точка на кипене е много висока – над 230оС. Това ги прави подходящи както за печене, така и за дълбоко пържене.

Олио от авокадо

Това е продукт с характерен зелен цвят, мек вкус и запомнящ се аромат на авокадо. Тъй като авокадото е плод с високо съдържание на полезни вещества като Омега 3 мастни киселини, антиоксиданти, витамини А, С и Е, протеини и много други, олиото от него е изключително здравословно. По своите характеристики то се доближава до зехтините Extra Virgin, но за разлика от тях е подходящо за готвене. Това е растителната мазнина с най-висока точка на кипене – над 270оС.

Олио от гроздови семки

Според някои това олио е един от най-силните естествени антиоксиданти, тъй като при производството му се запазват голяма част от полезните вещества на гроздовите плодове. То може да се използва във всички области на кулинарията - за подправяне на салати, приготвяне на различни сосове и за термично готвене. Температурата му на кипене е около 220оС, което го прави подходящо за пържене и печене.

Оризово олио

Тази растителна мазнина е изключително популярна в азиатската кухня. Произвежда се при обратка на оризови трици. Оризовото олио е с една от най-високите точки на кипене, над 250оС, което го прави подходящо за всякакъв вид термична обработка, включително и дълбоко пържене.

Това са част от най-популярните и достъпни растителни мазнини, подходящи за термична обработка. Очаквайте различни рецепти за тяхното използване, които ще ви помогнат да разнообразите кулинарното си ежедневие.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.