В последно време ни е тръгнало да даваме романтични идеи. Почнахме с един устойчиво намърдал се в календара ни Вальо и продължаваме с предстоящия осми март. Е разбира се, нямам да си говорим само за цветя и балони, ами ще има и храна. Даже основно ще е храна. Все пак сме „Знам да ям“, а не нещо розовеещо. И от сега казваме, този текст е основно за господата, но може и да се ползва и от добронамерени дами, които да го изпратят на половинките си и така ги улеснят в подготовката на празника.

Планирайте

Уважаеми, джентълмени, имаме лоша новина. Дали заради еманципация или пренаситеност с информация, ама вече не можете да минете само с едни цветя. Факт и точка по въпроса. Днешните дами искат, а и трябва, да бъдат глезени и обгрижвани.

Нашето предложение е да избягате от клишето букет – ресторант – бар, а да се проявите като перфектен кавалер и да подарите на дамата си незабравима вечер. А това иска подготовка.

Ето какво можете да направите, за да блеснете:

  • Проучете до кога е на работа, за да я изненадате като я вземете от офиса.
  • Намекнете, че не трябва да си прави планове за 8-ми март. Така ще създаде приятно напрежение. Не се издавайте какво сте замислили.
  • Купете продукти за романтичната вечеря от рано. Ако трябва ги скрийте в хладилника в офиса или при мама.
  • Вземете си половин ден почивка, за да подготвите вечерта.

Подгответе невероятна вечер

Половината от изживяването е обстановката. Това си го знаете, особено, ако ни следите редовно. А ако сте пропуснали урока, вижте романтичните ни идеи за Свети Валентин и смело ги приложете. По-важна е храната. Вече сме ви давали кулинарни указания за очароване на дама, но днес ще споделим още идеи. Те са свързани с морската храна. Според нас са много малко дамите, които не си падат по този тип кухня, затова е вероятно да уцелите десетката.

И така менюто е:

Предястие от стриди. Това е екзотиката, която ще ви отличи от обикновените ухажори и ще ви издигне на по-високо ниво. Стриди можете да купите от специализиран рибен магазин или от големите хипермаркети. Обикновено са на бройка и цената им е около 3 лева. Не ви трябват повече от 2-3 на човек. Купете отворени стриди, че ако нямате опит в работата с тях, положението ще стане оле-мале. За сервирането вземете голяма чиния, покрийте я с лед и отгоре наредете стридите. Поръсете ги с лимонов сок и малко черен пипер и готово. Няма как да не блеснете пред дамата, освен ако упоменатата не е израснала в Бъкингам и е свикнала с подобни деликатеси.

Основно от сьомга със салата с морски дарове. Още едно лесно и ефектно ястие. Вземете пресни филета, поръсете ги с малко сол и пипер, метнете ги в нагорещен тиган с малко зехтин за по 5-7 минути от всяка страна и това е. Салатата е също толкова лесна. Отивате в магазина и купувате готов микс салати. Най-добре е да са био и измити, за да спестите време. После ви трябват 1 буркан мариновани миди и 1 скариди. Може и микс от двете. Вадите салатата от плика, овкусявате, слагате отгоре от морските дарове и готово. Може да приготвите и сьомгата с кускус на Джейми Оливър.

Ягоди с маскарпоне за десерт. Вече има целогодишно ягоди, така че марш магазина. Купете 300-400 грама и кутия крем маскарпоне. Вкъщи изчистете ягодите и ги разрежете на половинки. Разбийте крема на ръка с 1-2 супени лъжици пудра захар, вземете голяма стъклена купа и сложете на дъното ягоди, отгоре крем, пак ягоди и така докато продуктите свършат. Ако не ви мързи, най-отгоре настържете малко шоколад.

Изборът на вино оставяме на вас. Традиционно с това меню вървят бели вина. Но може и да изненадате с някое плодово червено вино. А и все пак най-важни са жестът и старанието, които би трябвало да бъдат оценени по достойнство.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.