На всеки може да му дойдат неочаквани гости. И за да не се излагаме, започваме да се чудим какво да сложим на масата. За да помогнем, днес ви даваме пет бързи рецепти, с които да излезете от ситуацията.
Салата от всичко
Отдавна не робуваме на строги рецепти в салатите. Само погледнете менюто на любимата си пицария и ще откриете неочаквани и, на пръв поглед, несъвместими комбинации. Последвайте примера и направете салата от каквото има в хладилника. Доматът винаги е добра идея. Към него можете да добавите печени чушки от консерва, тънко нарязани печурки (няма проблем да са сурови), какъвто и да е листен зеленчук, боб или царевица от консерва. Ако имате време и искате да обогатите ястието, сварете 2-3 яйца и ги настържете отгоре. Накрая овкусете и салатата е готова.
Предястие
Към салатата можете да добавите и бърза разядка, която ще приготвите буквално за 3-4 минути. Вземете саламурено сирене от хладилника (няма как в българска къща да не се намира), намачкайте го хубаво в купа, добавете 3-4 супени лъжици майонеза, 5-6 лъжици кисело мляко (за да стане по-леко) и разбъркайте хубаво. После добавете малко зехтин, черен и червен пипер на вкус, отново разбъркайте и готово. Можете да добавите и няколко капки лимонов сок или нарязана на дребно кисела краставичка. Това предястие можете да поднесете с препечени филийки. Разбира се, винаги можете да предложите и нарязани колбаси или сирена.
Основно ястие…
Докато гостите се занимават със салатата и предястието и прилежащите към тях питиета, можете да приготвите основното ястие. И тук имаме бързо предложение, благодарение на което да не пропуснете от сладките приказки. Извадете месо от фризера (идеалният вариант е да имате охладено, но и със замразено ще стане). Сложете го под течаща вода докато приготвите съд за печене, подправки и зеленчуци. След това натрийте мръвката със смес от олио, сол, пипер и любимите си зелени подправки като сушени чубрица, мащерка или магданоз. Сложете в тава, покрийте с фолио и оставете да се пече на около 200 градуса. Така можете да приготвите и пържоли, и цяло парче врат или плешка или пиле. Имайте предвид, че на свинското му трябва около час печене на килограм. Ако е било замразено, удължете времето с 20-25 минути.
… и гарнитура за него
След като сложите месото, пригответе гарнитурата. Най-лесно е това да са картофи. Нарязвате ги, разбърквате със сол и червен пипер. После ги разстилате в тава, поливате с малко зехтин и вода, покривате с фолио и мятате във фурната при месото за 35-40 минути в зависимост от големината на парчетата.
А ако нямате картофи, направете зеленчукова гарнитура. Вадите каквото има в хладилника – тиквички, домати, патладжан, моркови и лук; нарязвате на едро, добавяте сол, пипер и зехтин и пак във фурната под фолио за 25-30 минути.
Десерт
Тук спокойно можете да минете и с бонбоните, старателно скрити от детето, или с плодове. Добър вариант са и ядките. А ако искате нещо по-така, вземете плодовете от любимото си сладко, сложете ги в чопър, добавете ядки и смесете всичко докато стане на паста. После слепете с нея чаени бисквити и имате добавка към коняк или ликьор за финал на вечерта.
Ето как можете да се измъкнете, ако ви дойдат неочаквани гости. А ако партито е планирано, защо не ги изненадате с нашите предложения за коктейлни хапки в домашни условия?