За нас българите супа топчета е класика, която свързваме с времето на „Балкантурист“. Може би и затова много хора не са ѝ големи фенове. И понеже искаме да променим това несправедливо отношение към тази толкова прекрасна супа, ти подготвихме страхотна рецепта с много зеленчуци и разкошни топчета, която ще ти донесе наслада и топлина в студените дни. И е супер полезна, защото е пълна със зеленчуци.
Продуктите за супата са:
- 3 супени лъжици зехтин. Няма нужда да казваме, че препоръчваме да се ползва качествен „Екстра Върджин“.
- 2 стръка нарязан на едро праз лук
- 3 средно големи глави лук, нарязани на дребно
- 5 скилидки накълца на дребно чесън
- 4-5 средно големи моркова. Също нарязани на дребни кубчета или полумесеци
- 2-3 стръка целина
- 1 корен пащърнак
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- Лъжица и половина сол
- 300 грама картофи, нарязани на кубчета
- Чаша и половина намачкани домати от консерва
- 8 чаши пилешки бульон. Ако нямаш замразен във фризера от предишно готвене, спокойно можеш да ползваш и разтворим.
- Лъжица и половина накълцан на дребно магданоз.
За топчетата ти трябват:
- 600 гр. телешка кайма. Може и да е смес с агнешка при съотношение 1:4 в полза на телешкото.
- Четвърт чаша зехтин
- 1 глава наситнен лук
- Половин стрък наситнен праз лук
- 2 скилидки чесън
- Половин чаша ситно нарязан джоджен. Може да го замениш и с мента ако предпочиташ повече свежест.
- 3/4 супена лъжица сол
- 3/4 чаша галета или едро смлени трохи стар хляб
- 1 цяло яйце и отделно един белтък
- Чаша и половина кисело мляко
- Кимион на вкус
И след като сме набавили всички продукти, да се захващаме с готвенето
Започваме със супата. Най-напред загряваме на средна температура 3 лъжици зехтин в голяма тенджера. Добавяме праза, чесъна и лука и задушаваме 10 минути докато омекнат като периодично разбъркваме. След това слагаме морковите, целината, пащърнака, солта и черния пипер и готвим още 3-4 минути. Добавяме доматите и бульона и засилваме котлона. След като супата заври, отново намаляваме температурата и оставяме да къкри под капак за около 20 минути.
През това време се заемаме с кюфтенцата. В голям тиган загряваме на средна температура 2 супени лъжици зехтин. Добавяме лука, праза и чесъна и задушаваме около 5 минути като от време на време разбъркваме. Идва ред на 2 супени лъжици джоджен, по половин чаена лъжичка сол и пипер и на кимиона и още минута готвене. После пресипи сместа в голяма лупа и я остави да изстине. И междувременно измий тигана.
При охладения зарзават добави каймата, галетата, леко разбитите яйце и белтък, още две лъжици джоджен и останалия кимион. И започвай да бъркаш докато всичко се смеси много добре. Накрая с помощта на супена лъжица оформи малки кюфтенца. Тази смес би трябвало да ти стигне за около 28-30 топчета.
После вземи изчистения и подсушен тиган и загрей супена лъжица олио на средна температура. И започни да запържваш кюфтенцата за 6-7 минути като ги обръщаш докато покафенеят от всяка страна. Не трябва да са сготвени, а само леко запържени. Сложи готовите кюфтенца в супата и вари всичко още 15 минути докато месото е готово. Сервирай супата с лъжица кисело мляко и поръсена с магданоз и джоджен
Надяваме се, че супер зеленчуковата ни супа топчета ти е харесала. И нали виждаш – няма нищо общо с балкантуристката каша. Ако искаш още вкусни нестандартни рецепти, абонирай се тук.
* Снимката и рецептата са от тук.