Днес ще ти разкрием една тайна – можеш лесно да си приготвиш пържено пиле, каквото обикновено си купуваш от веригите за бързо хранене. Разликата е, че с нашата рецепта, крайният резултат ще е точно по твой вкус и ще блеснеш с кулинарната си виртуозност.
Пърженото пиле е супер популярна храна в южните части на САЩ. Тя бързо се е разпространила по целия свят и в момента конкуренцията между ресторантите, предлагащи хрупкави парчета пернато е огромна. Много хора си мислят, че приготвянето на пържено пиленце е „висш пилотаж“, но всъщност изисква малко време и съвсем базови умения в кухнята. Ето как става.
Избери пиле по свой вкус
Естествено за пържено пиле ти трябва… пиле. Класическата рецепта е да се използва цяло пернато, което се разчленява на 10 парчета. Но ако предпочиташ крилца, бутчета или бяло месо, спокойно си купи само тях. Във всички големи магазини ще намериш различни по големина разфасовки. Така ще си спестиш и усилията да разфасоваш кокошката, което си изисква доста практика и сръчност.
Зареди се с търпение
Тайната на перфектното хрупкаво пиле е дългият престой в саламура. И като казваме дълъг, имаме предвид поне 12 часа. А ето и как да приготвиш саламурата. За около 1,5-2 килограма пилешко ти трябват:
- Четири чаени чаши вода;
- Половин чаена чаша захар;
- Четвърт чаена чаша сол;
- Един дафинов лист;
- Чаена лъжичка черен пипер на зърна;
- Чаена лъжичка семена от кориандър.
Приготвяне: Сложи водата бурно да заври. Махни я от котлона и след като кипенето спре, добави останалите съставки, разбъркай хубаво да се разтворят солта и захарта и остави да се охлади напълно.
След това залей пилето с маринатата, захлупи го и остави в хладилника за една нощ. Някои майстори препоръчват да престои 24 часа. Други казват, че след 12 часа в марината, парчетата трябва да престоят още 8-10 часа в млечна суроватка или прясно мляко. Ти си решаваш дали да следваш тези съвети, но не пропускай първите 12 часа.
Миксирай подправки
Друга тайна на пърженото пиле е миксът от подправки. Има две школи – на изобилието от аромати и на по-умерената им употреба. Хубавото на домашното готвене е, че можеш да го направиш по собствен вкус. Нашата любима рецепта е:
- 3 чаени чаши брашно;
- По една чаена лъжичка смлян черен пипер, сладък червен пипер, пушен червен пипер, сушена мащерка, сушен джоджен и чубрица. Добре е предварително да счукаш подправките в хаванче, за да станат прахообразни.
- 3-4 чаени лъжички сол. Съветваме те да не прекаляваш със солта, тъй като има в маринатата.
Смеси всички сухи съставки и премини към пърженето.
Пилето се пържи 10 минути
Преди да преминеш към този предпоследен етап, трябва да панираш парчетата. За целта първо ги отцеди хубаво от маринатата като гледаш да няма останали зърна пипер и семена кориандър. После оваляй внимателно всяко парче в брашното с подправки. След това го потопи внимателно в мляко и после пак в брашното като отръскаш излишното така че да не нарушиш целостта на панировката. За да получиш прекрасната хрупкавост, която търсиш, остави парчетата да „поизсъхнат“ за около 30 минути върху решетка.
След това започни пърженото. Трябва ти дълбок съд, най-добре тенджера, с мазнина загрята до около 170 градуса. Това е малко над средната степен на котлона. Ако олиото е супер горещо, пилето ще прегори и няма да е вкусно. Остава да изпържиш парчетата. Имай предвид, че месото се е посготвило в маринатата и затова няма да му трябва много време – 10-12 минути са напълно достатъчни. Тогава ще имаш превъзходно, ароматно и хрупкаво пиле.
Гарнирай с малки хапки и добра компания
Казахме, че пърженето е предпоследния етап. Последният е консумацията. За нея ти трябва най-вече добра компания и добре изстудена биричка. Може и бяло винце. Но не забравяй и гарнитурите. Ние препоръчваме различни картофени изкушения и вкусни коктейлни хапки, които също можеш да приготвиш бързо и лесно. И все пак, тъй като сме място за здравословно хранене, ти препоръчваме да не прекаляваш с пърженото пиленце.