Гърците са майстори на морските ястия. Всички се възхищаване на техните риби, калмари и октоподи, но е добре да обърнем внимание и на супите им. Страхотни са, а днес ти представяме невероятната им чорба със скариди. И за да не изневерим на себе си леко побългарихме класическата рецепта и се получи ястие за чудо и приказ, което върви и с биричка, и с бяло винце, и с узо.

Гръцка супа със скариди

Започваме с оригиналната рецепта и ще продължим с нашите ъпгрейди.

Необходими са ти:

  • Около 400 грама скариди с черупки (може и повече, но ще стане като яхния, а може и по-малко, като резултатът ще е бульон – ти си решаваш);
  • 150 мл. миден сос (има го в повечето магазини в Гърция, но в България е сравнително рядък. Можеш да го замениш с рибен сос, който ще откриеш във всеки супермаркет);
  • 1 глава нарязан лук;
  • 1 чаена лъжица сол и 1/2 чаена лъжица черен пипер;
  • 3/4 чаша паста орзо Това е паста с формата на големи оризови зърна (затова и името ѝ е такова), но ако нямаш и обикновено фиде ще свърши работа.
  • 1/4 чаша накълцан копър.

Обели скаридите. Не изхвърляй черупките, а ги сложи да врат 5 минути в 1,5 литра вода. Махни тенджерата от огъня, остави да се охлади за 15 минути, прецеди течността и добави мидения или рибен сос. Вече имаш страхотен бульон за супата.

Докато тече процесът на охлаждане, загрей до средна температура голяма тенджера с 2-3 супени лъжици зехтин. Добави лука, морковите, солта и черния пипер. Остави да се задушат за 5-6 минути като периодично разбъркваш. След това добави бульона и пастата орзо или фидето и остави да ври докато всичко се сготви. Накрая сложи скаридите и остави на котлона за още 2-3 минути. Сервирай с поръсен отгоре пресен копър.

Обогатяване

Това е оригиналната рецепта. А ето как да я дообогатим, така че да стене по-вкусно и полезно. Първо, към зеленчуците добави и накълцани стебла от целина. Има ги целогодишно в магазините и по пазарите. Целината съдържа много витамини и придава страхотна свежест. Добави и щипка джоджен, който ще допринесе за вкуса с приятна пикантност. При сервирането предложи стрити люти червени чушки като тези, които се слагат в шкембе чорба. Вярно е, че лютото води до изпотяване, но пък толкова добре се комбинира със студена биричка. И още нещо – внимавай с количеството, ако от супата ще хапват и деца. И накрая – поднеси с голям резен лимон, който да бъде изстискан в супата.

И така, ето как една традиционна гръцка супа, може да бъде с български привкус. И ако тази импровизация ти е станала интересна, виж и нетрадиционната ни агнешка чорба. А за да не изпускаш нито една вкусна рецепта, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Невероятният вкус „море и планина”

Барселона примамва кулинарните пътешественици с изненадващи комбинации, предизвикващи сетивата

В Барселона буквално на всяка крачка множество ресторанти, кафета и сладкарници изкушават жад

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.