Скоро на трапезата ни ще се настани царицата на пролетта – зелената салата. Всички познаваме класиката маруля с краставица и репички, но днес ви предлагаме да избягаме от канона. Затова сме ви подготвили цели пет страхотни импровизации, с които зелената салата ще се превърне в звезда в кухнята.

Да добавим сладост, соленост и хрупкавост

Първото ни предложение е да направим салата с ягоди, сирене фета и печени лешници. Така ще съчетаем сладостта на плодовете със солеността на сиренето и хрупкавостта на ядките. Разбира се основата е любимата ви зеления – маруля, айсберг или микс с рукола и цикория. Към тях добавете пресни нарязани ягоди, кубчета от фета сирене и печени лешници. Поднесете със сладко-кисел винегрет от зехтин Екстра Върджин и ябълков оцет. А ако решите да направите салатата още по-гурме, заменете ябълковия оцет с балсамов и така ще добавите още един страхотен компонент.

Малко кремообразност и наситен, остър аромат

Във втория вариант ще използваме авокадо, чери домати и пармезан. Към зелената основа добавете леко намачканото авокадо, чери доматите и настърганото сирене. Авокадото ще направи структурата на салатата приятно кремава, доматите ще дадат сладост, а сиренето – остри нотки във вкуса и аромата.

Препоръчваме леко да натиснете доматчетата преди да ги сложите, за да се разпукат и да пуснат сока си. Ако имате време можете да ги набодете с вилица и да ги запечете в леко загрята фурна, на 80-90 градуса, със зехтин, сол и стръкче розмарин. Забравете ги за час и половина, оставете ги да изстинат и след това ги добавете към салатата. Ефектът е огромно уау. Подходящият винегрет за тази салата е зехтин, прясно изцеден лимонов сок и черен пипер за пикантност. Внимавайте със солта, защото пармезанът придава доста соленост.

Зелена салата с аромат на Средиземноморие

Опция три е да вкарате усещането за Гърция в чинията с помощта на грозде, портокали и черни маслини. За целта нарежете на половинки зърна грозде, портокал на жулиени и черни маслини без костилки на кръгчета. Ако използвате различни видове грозде – бяло, черно и червено освен вкус ще получите и наслада за окото. Завършекът за този вариант е комбинация от мед, балсамов оцет и отново щипка черен пипер, която ще компенсира сладостта на плодовете. Подсолете с морска сол.

Здравословният вариант

За да се съобразим с модерните тенденции за здравословно хранене и използване на супер храни, сме ви подготвили и вариант с киноа, авокадо и червено цвекло. Приготвянето на тази салата отнема малко повече време, защото трябва предварително да подготвите киноата. Тук има два варианта. Първият е да я накиснете за една нощ във филтрирана вода, за да набъбне и да стане по-лесна за ядене. Вторият е да я варите около 15 минути и после шоково да я охладите. Този подход е по-бърз, но рискувате при варенето да „убиете“ част от полезни вещества.

След като киноата е готова, я смесете с нарязаното авокадо и настърганото червено цвекло и добавете този микс към зелената салата. Винегретът е зехтин, лимонов сок, сол и малко смачкан чесън.

Мега разточителната опция

Ако искате да превърнете салатата в основно ястие, за вас е вариантът с гъби, бекон и сирене грюер. И тук има предварителна подготовка. Първо запържете гъбите. Препоръчваме ви да използвате класически печурки или портобело, тъй като те са с по-неутрални вкус и аромат. Разбира се, можете да използвате и манатарки, но те ще подтиснат останалите съставки.

Следващата стъпка е да подготвите бекона. И той трябва да се запържи като е въпрос на избор дали ще използвате кубчета или тънки лентички, които ще начупите. Когато гъбите и бекона са готови и изстинали, ги добавете към марулята или айсберга заедно с настърганото сирене и внимателно разбъркайте всичко. Финалът е неустоим винегрет от зехтин, балсамов оцет и дижонска горчица, който ще придаде плътност и дълбочина на вкуса.

Надяваме се, че сме ви вдъхновили с тези идеи за разнообразяване на салатата. Естествено, можете спокойно да ги съчетавате, но не забравяйте, че тайната на вкусната храна е в баланса, а не в прекаляването със съставки и текстури.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.