Започва сезонът на пикниците в природата. Независимо дали е за няколко часа или за цял уикенд, времето навън в добра компания е незабравимо. Днес ще ви помогнем да направите преживяването още по-хубаво.
Планиране
Представяте ли си как сте се излегнали на някоя свежа полянка, слушате ромона на реката между касите бира и вдишвате комбинацията от планински въздух и разпалено огнище? Идилия, нали? А ако точно тогава се сетите, че сте забравили пържолите или доматите, настроението рязко става, меко казано, минорно. Затова планирайте пикника внимателно.
Разбира се, необходими са ви скара, храна и напитки. Съвет от нас – не забравяйте да вземете вода, салфетки и мокри кърпички. На открито се ожаднява, а и човек винаги се цапа. Предвидете и прибори. След това напазарувайте всичко от списъка и се заемете с
подготовка на храната
Нашият фокус е върху храната и как да я направите неприлично вкусна. За да постигнете исканите резултати, не минавайте през някой магазин на път към крайната ви цел. По-добре си дайте време за подготовка на продуктите. Повярвайте ни, заслужава си.
Мариновайте месото
Най-напред мариновайте месото и го оставете да престои поне една нощ. Знаем, че всеки си има любима марината, но за всеки случай и ние ще споделим няколко идеи:
- Пилешкото се разбира много добре с комбинацията от мед и соев сос в съотношение 3:1. Ако искате, можете да добавите и малко чили за пикантност.
- Вратните пържоли се чувства много добре в различни маринати. Те могат да са сухи или с течност. Класиката в сухите е натъркване с черен и червен пипер и сол на вкус. А ако решите да ги накиснете, нямам как да сбъркате с червено вино и нарязан на едро лук. Има и екзотични варианти като кисело мляко с лимонов сок.
- За телешко опитайте комбинацията от зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. И тук съотношението на течните съставки е 3:1, а сухите са на вкус. А ако добавите и няколко капки коняк за аромат, ще останете приятно изненадани от резултата.
Колкото по-дълго оставите месото да се маринова, толкова по-вкусно и крехко ще стане. Кюфтета и кебапчета нямат нужда от предварителна подготовка, защото те съдържат подправки в голямо количество.
Подгответе предястие
Историята познава много случаи на хора, които са били на прага на гладна смърт докато започне хапването. Имайте предвид, че докато стане месото ще минат поне 3 часа – това е оптималното време за изграждане на огнище, събиране на дърва, образуване на жар и печене. Е, то може да се съкрати, ако сте натоварили чувал дървени въглища в багажника.
Но дори и да сте предвидили тази екстра е добре да имате нещо за похапване. И тук идва нашето предложение – брускети. Може да ви звучи твърде гурме, но не е. Трябва от предната вечер да сте подготвили лесна салца – нарязани на дребно домати, маслини, зехтин, оцет, сол и нещо зелено като магданоз или босилек. Разбъркайте всичко и го сложете в кутия с капак. Когато стигнете споменатата полянка отрежете хляб, сложете върху него от салцата и готово. Това мезе върви и с бира, и с ракия, и с натурален сок.
Не забравяйте и помощните материали
Когато тръгвате на пикник, вземете и 1-2 ролки алуминиево фолио. Ще се изненадате колко много приложения има. В него можете да увиете накълцани на едро домати, лук и картофи и да ги заровите в жарта. Така след 20-30 минути ще имате страхотна гарнитура. Става и за запичане на сирене върху скарата. Да не забравяме и, че в него можете да опаковате останалата храна.
Помислете за съхранението на храната
Ако сте на дълъг уикенд на открито, е добре да имате хладилна чанта. Изборът е много голям – от сравнително евтини с охладители до мини хладилници, които се включват към запалката на колата. Така ще сте сигурни, че месото няма да се развали, а и бирата ще е студена.
Какво още ви трябва?
Според нас единственото, което ви остава за незабравим пикник е добра компания и страхотно настроение. А какъв по-добър момент да се възползвате и от двете от лятото?