Който твърди, че бобът е просто ядене, да запретне ръкави и да го приготви. Но не само  просто да го приготви, а той да стане истински вкусен, да се топи в устата и да ухае вълшебно – точно така, както бобът на нашите баби. Отказваш ли се? Е, не е чак толкова трудно. Просто както всички хубави неща на този свят, хубавият боб става бавно. Това е основната тайна. Има и още няколко, които ако научиш, близките ти ще си оближат пръстите.  

Класическият боб се нуждае от глинено гърне. Така съставките в него се задушават най-добре и ястието добива неповторим аромат. Освен това при бавното готвене в глинен съд се запазват полезните вещества в продуктите. Ако не разполагаш с екстрата къща с двор или вила, където да накладеш огън за твоя „бавен“ боб, можеш да сготвиш най-българската манджа и във фурната в глинен огнеупорен гювеч.

Като за начало трябва да знаеш, че има няколко основни правила при готвене в глинен съд.

Ако са ти подарили току-що нов новеничък гювеч и нямаш търпение да го използваш, преди да пристъпиш към готвенето, трябва да закалиш съда. Налей студена вода в него и го остави да постои така около час. После го сложи с водата в още студена фурна, пусни я и изчакай – гърнето трябва постепенно да се затопли и когато водата в него започне да ври, го извади от фурната. Остави го отново на стайна температура, докато горещата вода изстине. Така съдът е вече готов за истинското си предназначение.

Относно студената фурна – когато готвиш в глинен съд, каквото и да е ястието, то винаги трябва да се слага в още студена или само леко затоплена фурна, за да се загрява постепенно. Максималната температура при готвене в глинен съд трябва да е 220-230 градуса. Имай предвид, че след изваждането от фурната на ястието в глинен гювеч, то продължава да се „готви“ още поне 10 мин. заради високата температура на съда.   

Когато глиненият гювеч се мие след употреба, не трябва да се използват абразивни препарати и той не бива да се търка с домакинска тел, за да не се нарани. Избягвай и силно ароматизираните препарати, защото глината бързо попива миризмите. Колкото и странно да звучи днес, нашите баби са използвали само топла вода за миене на глиненото гърне – накисвали са го, премахвали са остатъците от храна и са го подсушавали, преди да го приберат.  

Другата тайна при готвенето на боб в глинен съд, освен повечкото време, е той да е тазгодишен. Колкото по-пресен е бобът, толкова по-добре увира, ципата му е мека и от него не боли корем. Няма значение какъв вид боб ще избереш – бял, шарен или черен, едър или дребен – това е според твоя вкус.

Ето и нашата рецепта за боб на бавен огън.

Продукти:

  • 600 гр пресен боб
  • 1 голяма глава стар лук
  • 2 моркова
  • 2 червени чушки (още по-добре сушени)
  • 1 добре узрял домат
  • 4 с.л. олио
  • 3 ч.л. червен пипер (може и лют)
  • 1-2 цели шушулки зелен боб (по желание за по-добър вкус)
  • 1 с.л. сушен джоджен
  • 1 ч.л. сушен девесил
  • сол на вкус

Вариант 1 – здравословен

Бобът се накисва предишната вечер. На сутринта по желание може да се сложи в обикновена тенджера със студена вода, докато кипне, след 2-3 минути да се свали от огъня и тази вода да се изхвърли. Нарязват се зеленчуците – лукът на ситно, морковите и чушките на средни парчета, добавят се шушулките зелен боб, олиото, подправките (без солта!) и около 2 л хладка вода. Гювечът се захлупва и се слага в студена или леко затоплена фурна на 130-140 градуса. След около 3.30 часа се отваря и разбърква – ако зърната не „тропат“, значи бобът е уврял. Ако не – вари се още половин час. Разбира се, най-добре е да се опита. След като зърната вече са напълно уврели, прибавят се солта и настърганият на едро ренде или нарязан на парчета домат и ястието се оставя да поври в покрития съд още около 15 мин.

Ако си от смелчаците, които не се притесняват да оставят ястие във фурната докато сладко спят, сготви го съвсем бавно – за цялата нощ. Започни с готвенето вечерта - изчакай, докато бобът заври, намали градусите на фурната до 100 и си лягай. Така ястието няма да ври, а само ще къкри тихо, а на сутринта бобът ще е изпил водата, ще е останал само на мазнина и ще е невероятно вкусен. Добави солта и домата, ако се налага и малко вода, увеличи градусите, да за заври по-бързо, изчакай още 15-ина минути, извади го от фурната и се забавлявай докато дойде време за обяд.         

Вариант 2 – пикантен със запръжка с брашно

Бобът се накисва предишната вечер. На сутринта по желание се кипва в тенджера на котлона за 2-3 минути се изхвърля първата вода. Лукът, морковите и чушките (ако не са сухи) се нарязват и се запържват в половината от олиото. Прибавя се бобът, разбърква се за около минута на котлона и тази смес се прехвърля в глинения гювеч. Налива се водата, слагат се подправките (без солта!) и се вари 3-4 часа на 130-140 градуса. Добавят се солта и доматът (и чушките, ако са сушени). 2 с.л. брашно се запържват в останалото олио на слаб до среден огън, добавя се червения пипер, разбърква се и веднага, за да не загори пипера, се долива на тънка струйка при непрекъснато бъркане около 150 мл топла вода. Бърка се, докато се получи кашица. В нея се добавят 1-2 черпака от соса на боба, разбърква се добре и се връща в гювеча да поври още 10-15 мин. без капак на около 200 градуса.

Ако бобът е след любимите ти храни, виж още наши предложения за пълнени чушки с боб, паниран боб и боб с пушени ребра.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.