Една от класиките на зимата са крехки, сочни, топящи се в устата, ароматни свински ребра. Те са перфектна компания за тежки и леки салати, тъмни бири и уханни червени вина. Но ще бъдем честни – приготвянето им не е лесно. Е, освен ако не ни се доверите и не започнете да прилагате нашите съвети за перфектни ребра.

Началото

Разбира се, трябва да започнем с покупката на ребрата. Съветваме ви да започнете кулинарните си експерименти със свински, защото се приготвят по-лесно от телешките. И тъй като вече сме разказвали за това как да пазарувате месо, няма да ви губим времето като се повтаряме.

Предварителна подготовка

В кулинарните среди има спор, който никога няма да има победител – трябва ли ребрата да се варят предварително или не? Според поддръжниците на варенето, така стават по-крехки и се готвят по-бързо. Противниковият лагер твърди, че така се губят вкус и аромат. Вие решете кой подход предпочитате.

Все пак, ако решите да ги сварите, не ги дръжте в тенджерата повече от 20 минути, за да не ги сготвите напълно. И още нещо – ще обогатите вкуса ако сложите във водата лук, целина и свежи подправки.

Двата подхода имат нещо общо – не могат без марината. Независимо дали сте варили месото или не, няма как да минете без ароматна смес, в която да го накиснете.

Маринатата

Започнете приготвянето на ребрата един ден преди консумацията им. Това означава да ги мариновате, колкото е възможно по-дълго. Така ще станат крехки и ароматни. А ето и няколко идеи за марината.

Мед и соев сос. Смесете равни части от двете, добавете 1-2 лъжици оцет, черен и червен пипер и няколко леко счукани скилидки чесън. Трябва да се получи гъста смес. Най-добре е да ползвате тази марината за разделени ребра, тъй като ще полепне по-добре.

С ябълки и кетчуп. Това е свежа марината, която неутрализира тежестта на свинското месо. Трябват ви около 100 грама смачкана на пюре ябълка, 3-4 лъжици кетчуп, 2 лъжици кафява захар, половин чаша прясно изцеден лимонов сок, соев сос на вкус, пипер и щипка канела. Смесете всичко хубаво, покрийте ребрата и ги оставете за поне 3 часа в хладилника.

С червено вино. Това е една от най-популярните БГ маринати. Вземете хубаво червено вино, сложете в него едро нарязан лук, прясно смлян пипер и малко сол. Остава само да накиснете месото.

Приготвянето

Тук имате няколко варианта. Първият е класиката барбекю или скара. Най-важното е уредът да е добре загрят, а ако използвате дървени въглища – да няма огън, а само гореща жар. Трябва да сте много внимателни, защото можете лесно да изгорите храната. Затова обръщайте ребрата често и ги мажете с останалата марината.

Втората опция е вариант на първата – грил тиган. Предимствата му са, че можете да контролирате температурата по-лесно. Освен това, можете да сложите отгоре капак и така към ефекта печене да добавите и задушаване, което прави ребрата сочни.

Третият вариант е да ги изпечете във фурната. На свинските ребра им трябват 40-50 минути на 200 градуса. Съвет от нас – сложете във фурната купа с вода. Така ще имате пара, която ще направи храната много сочна.

Това бяха нашите съвети за вкусни ребърца. А ако се чудите с какво да ги поднесете, сега е сезонът на кореноплодните. Страхотна опция е и царицата на зимата – тиквата. А ако искате нещо по-така, вижте идеите ни за коктейлни хапки в домашни условия.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.