През 2024 г. нощното хапване няма да е прегрешение, а тренд. Закуските ще бъдат все по-екстравагантни, а протеините ще са от растителен произход. Това са само някои от тенденциите в храненето, които ще определят кулинарната сцена през 2024 г. Днес ви разказваме повече за това какво да очакваме и ви уверяваме – бъдещето на храната е много, много интересно.

Късното (или много ранното) хапване ще е нещо нормално

През третото тримесечие на 2023 г. в САЩ и Западна Европа беше отчетен ръст от 4% на посещенията във вериги за хранене и на доставките на храна в интервала между 1 и 6 часа сутринта. Основният двигател на този ръст са младите хора под 35 години с доходи над средните.

Причината не е само в нощния живот, а доста по-прозаична. През последните години се наблюдава коренна промяна на начина на живот. Все повече хора работят дистанционно и в удобно за тях време. Често това се случва през нощта поради спецификата на работата с колеги от другия край на света. Техният режим на хранене се измества и затова е напълно нормално да си поръчат пица в 3 сутринта или да отскочат до близката верига за бързо хранене за бургер с картофки.

Тази тенденция си пробива път и в България. Отдавна отмина времето, когато в София дюнерът на Попа беше едно от малкото места, където да хапнем по пътя от едно парти за друго. Вече има много места за хранене с денонощна доставка, а такава се предлага и от големите фирми за доставка. Така че – новият ранен обяд ще е доскорошната късна закуска.

Уикенд закуската ще е много разточителна

И като стана дума за закуски - забравете за баничката или кифлата на крак. През новата година първото ядене за деня ще е отвъд представите за нещо, което ядем набързо, колкото да се заредим с енергия. Хората все повече обръщат внимание на храната и се стремят да се хранят здравословно и балансирано. Затова модерните кафета предлагат сандвичи с пълнозърнест хляб, био отгледана сьомга и яйца от свободни кокошки. Да не говорим за разнообразието от салати и смутита.

Тенденцията за хедонистично сутрешно хапване ще е особено отчетлива през уикендите. През последните години брънчът стана мода, но през 2024 г. се очаква да е основна движеща сила на кулинарната сцена. Бабите ни може и да не знаят какво са яйца Бенедикт върху панетоне, но за нас те ще са страхотен повод за разточително виждане с приятели в събота преди обед.

Няма да знаем какво ще вечеряме

От закуската преминаваме към вечерята. Не се изненадвайте, че през новата година все по-често ще срещате „тайни менюта“, особено в скъпите ресторанти, управлявани от топ готвачи. Този тренд ще се проявява най-вече в местата с по-малък капацитет, които обслужват ексклузивно лимитиран брой гости. Най-често това са лоялни клиенти, които няма как да бъдат задържани със сезонната смяна на менюто 2 пъти в годината. Затова шефовете ще поддържат интереса с тайни предложения, които ще дразнят любопитството на клиента до последния момент преди поднасянето на храната.

Зад тази тенденция има и чисто практическа причина. Елитните ресторанти с по-малко маси не поддържат големи наличности от продукти, тъй като за тях това не е изгодно. Затова за тях предлагането на тайни менюта, които се приготвят ексклузивно една или две вечери е икономически оправдан вариант за покупка на малки количества храна.

Бобът ще измести лабораторно отгледания бургер

От няколко години слушаме как лабораторно отгледаното месо е бъдещето на бургера и на пържолата. Изглежда, че през 2024 г. то ще бъде победено от 100% растителни храни, приготвени от „истински“ растения. С други думи – ще наблюдаваме завръщане към корените.

Явно хората не се доверяват на лабораторните експерименти, но в същото време искат да намалят консумацията на храна от животински произход. И тук решението са бобовите култури, ядките, семената и зеленчуците Доказателство за нарастващата им популярност е фактът, че само през 2023 г. потреблението на растителни протеини е нараснало с цели 29%.

Ето защо през 2024 г. можем да очакваме, че все по-често ще срещаме бургер от боб, наденички от соя или чипс цвекло. А що се отнася до лабораторно отглежданите стекове – изглежда, че засега те ще бъдат по-скоро научен експеримент, който ще почака за своето време.

Роботи ще ни наливат напитките

Проучвания на кулинарния сектор в САЩ показват, че около 70% от мениджърите на ресторанти планират да модернизират и кухните и да интегрират все повече роботизирани решения. Не си представяйте, че ще ви обслужва хуманоид с чувство за хумор. По-скоро говорим за автоматизация на процеси като измерване на съставките за ястието, наливане на напитки, контрол върху температурата на готвене, почистване на подове и други по-базови операции.

Зад това също стои икономическа логика. В ресторантьорският бранш текучеството при по-ниските позиции е много голямо. Роботите могат да решат проблема с постоянната липса на чистачи и миячи, например. Отделна тема е, че така се пестят няколко заплати.

Това бяха само 5 от кулинарните тенденции, които ще предизвикват интереса ни през новата година. Разбира се, кулинарията непрекъснато се променя и ние в Знам да ям ще имаме грижата да ви разказваме за най-любопитното от света на храната.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.