Днес ще се отдадем на кулинарни импровизации. Ще хванем една класическа ориенталска рецепта и ще я пренесем в страстната Латинска Америка. С други думи ще правим „Имам баялдъ“, но няма да пълним патладжани, а авокадо. И няма да го поднесем с класиката „Табуле“, а със свежо гуакамоле. И ти обещаваме, че резултатът ще е феерия за сетивата, почти като карнавала в Рио. И споменахме ли, че цялото готвене е около половин час?
Няма да те убеждаваме колко е добре да вкараш авокадото в кухнята си. Писали сме по темата и със сигурност знаеш, че го обожаваме. Затова направо преминаваме към продуктите:
- 2 узрели авокадо, измити, разрязани на половинки и издълбани.
- 250 грама пуешка кайма. Можеш да ползваш и телешка от месо без мазнини, но така времето за готвене леко ще се удължи.
- Четвърт чаша нарязан на ситно лук.
- Половин чаша черен боб от консерва. Има го във всички магазини, а и можеш да ползваш и бял или червен.
- Четвърт чаша доматена салца. И нея я има навсякъде.
- 1 чаена лъжичка лют червен пипер.
- Четвърт чаена лъжичка сол.
- 1 супена лъжица олио или зехтин.
- Накълцани листа от кориандър.
- Чаена лъжичка лимонов сок.
- Настъргано сирене по избор. По-добре да е средно твърдо, но и кашкавал ще свърши работа.
Приготвянето е супер лесно
Загрей зехтина в дълбок тиган на средна температура. Добави каймата, лука, лютия пипер и солта. Готви около 6-7 минути като бъркаш непрекъснато с дървена шпатула и разбиваш по-големите парчета кайма. Махни тигана от огъня и добави боба и доматената салца. Отново разбъркай, за да се смесят с каймата.
Докато сместа се охлажда издълбай разполовените авокадо като оставиш по около 5 милиметра отстрани. Не изхвърляй издълбаното, а го прехвърли в малка купа и добави листата кориандър и лимоновия сок. После намачкай с вилица докато се получи гладка смес.
Напълни всяка издълбана половинка с около 1/2 чаша кайма. Отгоре поръси от настърганото сирене. Класиката е да поднесеш авокадото студено с лъжица-две гуакамоле. Но ако искаш, можеш да го пъхнеш за 2-3 минути във фурната, за да се разтопи сиренето.
И нашата „Имам баялдъ“ с латино оттенък е готова. И не само е безумна вкусна и лесна за приготвяне, но и е чудесна добавка към диетата ти. В една порция има само 325 калории, 9 грама фибри, 16 грама въглехидрати, 12 мг. витамин С, 64 мг. калций и още много страхотни полезности.
А ако не искаш да пропускаш вкусните ни рецепти, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.