Кой не обича нежния вкус на тиквичките? Но освен че са много вкусни както пържени, така и печени, и варени, те се оказват и много полезни. Ето защо не трябва да ги пренебрегваме.

За какво са полезни?

В тиквичките има много калий (до 238 мг на 100 г), както и фосфор, мед, желязо, натрий и калий в практически идеално съотношение (1:100), магнезий, калций, молибден, титан, литий и цинк. Освен ярката палитра от микроелементи, в тиквичките откриваме и витамини - С, В1, В2, и А.

Когато похапвате тиквички, преминавате профилактика срещу малокръвие, атеросклероза и се борите с лошия холестерол, особено ако сте склонни към хипертония и затлъстяване. В 100 грама пресни тиквички има само 27 калории, което ги прави чудесен диетичен продукт. Освен това, тиквичките понижават нивата на кръвната захар, затова се препоръчват при диабет. Имат и отлично действие при артрит и ревматизъм. И не на последно място – изключително рядко се среща алергия към този зеленчук.

Ризото с тиквички, мента и скаморца

В Италия с най-добро ризото могат да се похвалят миланците. В някои от знаменитите ресторанти в Милано се поднасят цели 20 разновидности от вкусното ястие, но хит си остава простичкото ризото с тиквички, скаморца и мента. А като добавим към всичко това и бяло вино, се получава истинска симфония от вкусове. Нужен ти е около един час, за да приготвиш тази вкусотия.

Продукти

Необходими са ти:

  • 500 мл говежди бульон
  • 1 с. л. олио
  • 1 глава лук
  • 200 г ориз за ризото
  • 50 мл сухо бяло вино
  • 2 млади тиквички
  • 50 г масло
  • 1 стрък праз лук
  • 200 г скаморца или някакъв вид пушено сирене 
  • 1 шепа магданоз
  • 1 шепа листа от прясна мента 
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне

Загрей бульона и го остави леко да къкри на котлона. В тиган загрей олиото и запържи нарязания на ситно лук. След това добави ориза, разбъркай и пържи още 2 минути. Налей виното и го остави да се изпари за още 2 минути. Вземи един черпак от бульона и го сипи в тигана при ориза, изчакай малко, докато се абсорбира напълно, без да разбъркваш, и сипи още един черпак. Повтори няколко пъти процедурата, като вече разбъркваш постоянно, докато оризът стане „ал денте“ (леко твърд, недокрай разварен), което отнема около 20 мин.

Нарежи тиквичките на полукръгчета, а праза на кръгчета и ги запържи в маслото до златисто. Добави ги в ориза и вари заедно до пълна готовност още 10 мин., като отново разбъркваш постоянно.

Накъсай на парченца скаморцата, магданоза и ментата стрий в дървено хаванче и добави всичко това към ориза 5 минути, преди да го махнеш от котлона. Подправи със сол и черен пипер на вкус. Ризотото се сервира задължително горещо!

Надяваме се, че сме те изкушили да добавиш тиквички към менюто си. А и сега им е сезона. И ако се чудиш как да познаеш хубавите, много е лесно – претегли ги на ръка, защото зеленчукът си тежи на мястото.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.