Кой не обича нежния вкус на тиквичките? Но освен че са много вкусни както пържени, така и печени, и варени, те се оказват и много полезни. Ето защо не трябва да ги пренебрегваме.
За какво са полезни?
В тиквичките има много калий (до 238 мг на 100 г), както и фосфор, мед, желязо, натрий и калий в практически идеално съотношение (1:100), магнезий, калций, молибден, титан, литий и цинк. Освен ярката палитра от микроелементи, в тиквичките откриваме и витамини - С, В1, В2, и А.
Когато похапвате тиквички, преминавате профилактика срещу малокръвие, атеросклероза и се борите с лошия холестерол, особено ако сте склонни към хипертония и затлъстяване. В 100 грама пресни тиквички има само 27 калории, което ги прави чудесен диетичен продукт. Освен това, тиквичките понижават нивата на кръвната захар, затова се препоръчват при диабет. Имат и отлично действие при артрит и ревматизъм. И не на последно място – изключително рядко се среща алергия към този зеленчук.
Ризото с тиквички, мента и скаморца
В Италия с най-добро ризото могат да се похвалят миланците. В някои от знаменитите ресторанти в Милано се поднасят цели 20 разновидности от вкусното ястие, но хит си остава простичкото ризото с тиквички, скаморца и мента. А като добавим към всичко това и бяло вино, се получава истинска симфония от вкусове. Нужен ти е около един час, за да приготвиш тази вкусотия.
Продукти
Необходими са ти:
- 500 мл говежди бульон
- 1 с. л. олио
- 1 глава лук
- 200 г ориз за ризото
- 50 мл сухо бяло вино
- 2 млади тиквички
- 50 г масло
- 1 стрък праз лук
- 200 г скаморца или някакъв вид пушено сирене
- 1 шепа магданоз
- 1 шепа листа от прясна мента
- сол
- черен пипер
Приготвяне
Загрей бульона и го остави леко да къкри на котлона. В тиган загрей олиото и запържи нарязания на ситно лук. След това добави ориза, разбъркай и пържи още 2 минути. Налей виното и го остави да се изпари за още 2 минути. Вземи един черпак от бульона и го сипи в тигана при ориза, изчакай малко, докато се абсорбира напълно, без да разбъркваш, и сипи още един черпак. Повтори няколко пъти процедурата, като вече разбъркваш постоянно, докато оризът стане „ал денте“ (леко твърд, недокрай разварен), което отнема около 20 мин.
Нарежи тиквичките на полукръгчета, а праза на кръгчета и ги запържи в маслото до златисто. Добави ги в ориза и вари заедно до пълна готовност още 10 мин., като отново разбъркваш постоянно.
Накъсай на парченца скаморцата, магданоза и ментата стрий в дървено хаванче и добави всичко това към ориза 5 минути, преди да го махнеш от котлона. Подправи със сол и черен пипер на вкус. Ризотото се сервира задължително горещо!
Надяваме се, че сме те изкушили да добавиш тиквички към менюто си. А и сега им е сезона. И ако се чудиш как да познаеш хубавите, много е лесно – претегли ги на ръка, защото зеленчукът си тежи на мястото.