Малко след като свършиха коледните пости и започнаха великденските. И въпреки че по магазините има сирене, кашкавал и шоколад без мляко, няма как да си купиш домашната мусака. Но пък можеш да си я сготвиш. Тук сме да направим постите по-вкусни с тази почти традиционна рецепта, от която всички вкъщи ще са доволни. Количествата продукти са като за семейна доза.
Продукти:
- 1 килограм картофи
- 150 грама соева кайма
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, нарязан на ситно
- 2 средно големи гъби, нарязани на ситно
- Зехтин
- Сол
- Чубрица, черен пипер и червен пипер на вкус
За заливката:
- 1 ¼ чаша соево мляко
- ¼ чаена лъжица сол
- 3 супени лъжици брашно
- 2 супени лъжици зехтин
Приготовление:
Първата стъпка е да обелиш и измиеш картофите и да ги нарежеш на кубчета. След това сложи малко зехтин на дъното на тенджера и запържи леко лука и моркова с малко червен пипер. След това добави гъбите и отцедената соева кайма и разбъркай. Добави и картофите. Подправи с още сол, черен пипер и чубрица на вкус. Разбъркай добре и долей с вода така че да покрие картофите. Остави за 30 минути на котлона или докато картофите не омекнат. През това време ще приготвим заливката.
В малка тенджерка смеси соевото мляко и солта на средна температура. Затопли докато млякото не тръгне да кипи (3 минути). Намали котлона до ниска температура. В отделна купичка смеси брашното и зехтина и ги разбъркай добре. Добави сместа към млякото без да спираш да бъркаш. Остави за около 3 минути или до сгъстяване на соса.
Изсипи мусаката в тава. След това залей със соса. Можеш да настържеш и малко веган кашкавал отгоре за разкош. Печи още 10 минути. И…мусаката е готова! Можеш да наръсиш с пресен магданоз преди да поднесеш!
Ако тази рецепта ти се е усладила и имаш нужда от още постни идеи, предлагаме ти и три предложения за вечеря: яхния с нахут, ризото с гъби и пълнени чушки. Да не говорим, че винаги можеш да разчиташ на нахута да направи вечерята по-вкусна, особено като гарнитура на тези бързи постни кюфтета.