В Барселона буквално на всяка крачка множество ресторанти, кафета и сладкарници изкушават жадния за кулинарни приключения турист. Ето защо подготвихме кратък списък на каталунските гастрономични изкушения, които не трябва  да пропускаш.

Главното правило за избор на ресторант, което, разбира се, си има изключения, е – избягвай, по възможност, най-туристическите райони, особено главната улица La Rambla и прилежащите й околности. Според компетентното мнение на местните, там цените са космически в сравнение с много други места, а и в тези заведения готвят доволно посредствено.

Свинското е каталунска класика…

Ако се чудиш как изглежда едно традиционно каталунско ястие, то е свинско или риба с много лук и чесън и ароматен доматен сос. Тайната на аромата е в местната подправка la picada. И макар тя да има много разновидности, според каталунците задължителните три съставки са печени бадеми или кедрови ядки, препечен хляб и вода. Към тях се прибавя чесън, шафран, сол, пресен магданоз и всичко това се счуква в дървено хаванче, докато се получи хомогенна смес, с която се овкусяват (и то как!) всевъзможни ястия.

… но паелята е символ на Иберия

Макар най-използваното в каталунската кухня да е свинското месо, в Барселона няма начин да избягаш от символа на испанската кулинария - паелята. А и не бива. Тук практически няма ресторант, в който да я няма в менюто в десетките й разновидности – ориз, овкусен с щедро количество шафран, с риба, морски дарове, пиле, зеленчуци... Порциите винаги са големи и стигат за двама-трима души. Като първо блюдо към паелята поръчай традиционна средиземноморска супа с морски дарове – лангуста, скариди, миди, калмари... А рибата обичайно се приготвя по три начина: просто на скара, във фолио или върху сол.

Неочаквано добри комбинации

Най-типичното за каталунската кухня са необичайните за нашите вкусове комбинации – месо с морски дарове, познато като mar i muntanya („море и планина”), риба с ядки или пиле с плодове. В Барселона надениците са на почит, като в тях слагат боб, нахут, ориз, лук... Така че, поръчвай смело!

Ето и няколко каталунски класики с буквата „е”: ескешада, едно от най-популярните предястия, е салата от осолена треска и пресни домати, ескаливада са печени зеленчуци с много чесън, а ескудела – яхния или супа от месо с паста. Тук сосовете са на почит, като най-популярни са алиоли – вид чеснов, и ромеско – домати с бадеми. А вторият се комбинира традиционно с печен на скара праз.

Тапас за хапване на крак

За леко похапване почти всеки ресторант предлага огромен избор от традиционните тапас - миниатюрни шедьоври на най-доброто от испанската кухня, те са еманацията на нейната спокойна, релаксираща душа. Задължително се похапват в добра компания на фона на дълги, приятни разговори.

Не може и без сладко

В Барселона се гордеят с крема каталана – подобен е на класическия крем брюле. Както и каркиньолис – бисквити с бадеми и анасонов ликьор. Гарнирай тези сладости с класическата местна сангрия – вино, ледена вода и портокалов сок, или защо не с вариантите й с фанта, спрайт, шампанско, джин или водка. Наздраве!

Това бяха задължителните храни, ако си в Барселона. А скоро ще ти разкажем и къде да ги похапваш, без да се охарчиш неприлично много.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.