Животът е твърде кратък, за да не ядеш сладолед. Ако си на диета или пък имаш някаква хранителна алергия, която ограничава избора ти, не се притеснявай- идваме на помощ. Предлагаме ти три страхотни рецепти, които са ниско калорични, вкусни и най -важното- за истински сладолед са, а не за плодов сорбет (нищо против него, много го харесваме, но днес ни се яде сладолед).

Кафе и кокос

Този сладолед ще ти отнеме към 50 минути, но включва вадене и прибиране във фризера и бъркане. Не включва времето за замразяване. Обаче обещаваме- резултатът си заслужава.

Продукти:

  • 2 консерви кокосово мляко
  • ½- ¾ чаши кафява захар (според това колко сладък го предпочиташ)
  • ¾ чаша силно кафе
  • Есенция ванилия

Изсипи кокосовото мляко, кафето и захарта в малка тенджерка върху котлон загрят на средна степен и разбий добре, докато съставките не се комбинират- това отнема около 5 минути. Махни от котлона и разбий и с ванилията. Прехвърли в купа и остави да изстине, след което я прибери в хладилника. Трябва да престои поне 6 часа. Aко имаш машина за сладолед, трябва просто да изсипеш сместа и да я приготвиш според инструкциите. Ако пък нямаш, сложи сместа във фризера. След 45 минути я извади и разбъркай добре, така че да разбиеш всички замръзнали части. Върни в хладилника. Повтори упражнението на всеки 30 минути през следващите 2-3 часа. Понеже бъркането ще става по-трудно със замръзването, можеш да си помогнеш и с миксер. След това можеш да оставиш сладоледа да замръзне или да го изядеш. Ти решаваш!

Шоколад и авокадо

Тук най-трудното на рецептата е да намериш добре узряло авокадо. Останалото е лесно!

Продукти:

  • 2 броя узряло авокадо, обелено и нарязано
  • 120 мл бадемово мляко (или друго ядково мляко по избор)
  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 3-4 супени лъжици мед, кокосов сироп или сироп от агаве (по избор)
  • 4 супени лъжици сурово какао на прах
  • 1 есенция ванилия

Изсипи всички продукти в блендер и разбий добре. Опитай и добави нещо, ако има нужда (повече подсладител или пък какао).  Изсипи сместа в кутия и замрази за около 3 часа, като на всеки 30 минути я вадиш и разбъркваш добре. Това е!

Бананов

Тук продуктите са като за сладолед за двама. Но пък сме ти подготвили и няколко подобрения на обикновения бананов сладолед.

Продукти (за основата):

  • 4 замразени банана
  • 1/2 есенция ванилия
  • 4-5 супени лъжици бадемово мляко (или друго растително мляко по избор)

Добавки:

  • 2 чаши замразени ягоди (за сладолед ягода и банан)
  • 3 супени лъжици какао на прах и 2 супени лъжици сироп агаве или мед (за шоколад и банан)

Обели бананите и ги нарежи на малки шайби. Сложи ги в кутия или плик и замрази за 4 часа. Сложи замразените банани (и ягодите) в блендера и разбий добре. Ако сместа стане твърде гъста, добави  млякото и разбий отново. Добави и останалите съставки. Консумирай веднага!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.