Днес ще обърнем внимание на един специален и малко пренебрегван кореноплоден зеленчук –пащърнака. Докато чакаме пресните картофки и свежите репички, ще сготвим пащърнака по всички възможни начини. Картофите си мислят, че са мултифункционални, но пък този крив корен не им отстъпва по нищо. Само ще споменем, че пащърнакът е пълен с полезни нутриенти, дори и с витамин С, фолиева киселина и манган, който спомага за абсорбирането на желязо и бори анемията. Пащърнакът е чудесен за всякакви проблеми с храносмилането и подобрява здравето на червата, особено ако се комбинира с пробиотични храни (кисело мляко, лук и други).

В супа

Докато още се случва да падне някой сняг и е мрачно навън, няма как да не ни се дояде вкусна топла супа. Можеш да комбинираш пащърнака с карфиол или други кореноплодни (картофи и моркови винаги вървят за крем супа). Ние ти предлагаме една бърза и лесна крем супа от пащърнак и лук. И много подправки. Трябват ти само 4 пащърнака, почистени и нарязани на парчета, един лук и 6 скилидки чесън. Всички тези прекрасни неща ги слагаш с малко зехтин, 1 ½ супени лъжици розмарин, морска сол и черен пипер на вкус, в предварително затоплена фурна, за да се опекат добре (около 40-45 минути). След като изстинат, направи кореноплодните на пюре в блендер. Добави и около 6 чаши зеленчуков бульон (домашен за предпочитане, но става и с готов). Прехвърли в тенджера върху средно загрят котлон. Добави една малка консерва сварен бял боб (отцеден). Пасирай супата добре. Сервирай топла, поръсена с тиквени семки, розмарин и малко зехтин.

Вместо въглехидрати

Умираш си за паста и пица, но си на ниско въглехидратна диета? Не се притеснявай- пащърнакът е твой верен приятел, когато става дума за вкусни и диетични варианти на любимите ти храни. Ако имаш спирализиратор, пробвай да си направиш спагети от пащърнак. Ако ли пък нямаш- действай направо с белачката за картофи- рендосани на тънко пащърнака, така че да заприлича на талиатели. След това трябва само да ги свариш за 15на минути и да добавиш любимия си сос за спагети. А с безглутеново брашно (от нахут или някаква друга разновидност по избор)  и няколко настъргани корена, можеш да си направиш страхотни безглутенови крекери или даже блат за пица.

За гарнитура

Повечето хора си представят кореноплодните като отлична гарнитура към нещо по-стабилно. Една идея е да добавиш пащърнак към класическата и много обичана гарнитура- картофеното пюре (пък и ще смъкнеш количеството въглехидрати надолу). Друг вариант е просто да запечеш пащърнак. При печенето естествената сладост на кореноплодните изпъква още повече. Ето ти и идея за супер лесна и страхотно вкусна гарнитура- мяташ пащърнак и моркови, леко поръсени със зехтин и розмарин или подправки по избор във фурната и се залавяш с приготвянето на основното ястие.

За десерт

Да, както споменахме под заглавието, пащърнакът не е само за солени ястия. Можеш да го включиш в десерти. Например в този прекрасен ябълков кръмбъл: за основата ти трябват само 3 ябълки, 1 пащърнак, 1 супена лъжица кафява захар, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжица канела и малко настърган джинджифил. Обели и нарежи ябълките и настържи пащърнака в тава. Смеси брашното, захарта, канелата и джинджифила и поръси с тях всичко в тавата. Разбъркай добре и поръси с малко вода. В купа смеси 50 грама овесени ядки, 50 грама брашно, 2 супени лъжици кафява захар и 3 супени лъжици масло. Намачкай добре с пръсти, така че сместа да стане като трохи от хляб. Изсипи тази смес върху ябълките и пащърнака в тавата. Сложи всичко да се пече в предварително загрята фурна за около 40 минути.

Пащърнакът е страхотно допълнение към всяка рецепта. Така че следващия път, когато се чудиш какво да сготвиш, не забравяй да го включиш в манджата- без значение дали е сладка или солена. А ако обичаш плодовете на земята, не пропускай да опиташ нашите страхотни предложения за бързи рецепти с кореноплодни.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.