За много хора мъфин и къпкейк са синоними. Или ще ви кажат, че едното може да се украси, а другото не. Това не е съвсем така. Днес ще ви разкажем каква е разликата между тях и, разбира се, ще споделим любимите си рецепти.

По какво си приличат?

Най-напред по съставките. И в двете има брашно, яйца, захар, масло и аромати. И мъфините, и къпкейковете могат да се украсяват по различни начини – с глазура, крем или просто да се поръсят с шоколадови пръчици или пудра захар. А най-важната прилика е, че и едните и другите са много вкусни и любим десерт на милиони хора.

По какво се отличават?

Основната разлика е в начина на приготвяне. Мъфините се правят почти като традиционен кекс. Всички съставки се смесват, тестото се налива във форми и се пече. При къпкейковете маслото и захарта се разбиват отделно. В друга купа се подготвят течните съставки, а в трета – сухите. Едва след това започва разбъркването им.

Този различен подход се отразява и на консистенцията. Мъфините са доста по-плътни от леките къпкейкове.

Важна разлика е и, че къпкейковете се правят с бяло брашно. Мъфините позволяват импровизации. Бялото брашно може да бъде заменено с овесено, пълнозърнесто или със смес от няколко вида. Освен това, в сместа за мъфини могат да се добавят различни съставки като ядки, сладко, парченца шоколад или сушени плодове.

Как се правят?

Ето, че настъпи любимият ни момент – рецептите. Започваме с много лесни мъфини.

Необходими са ви 1 яйце, 1 чаена чаша брашно (както казахме, не е задължително да е бяло), 200 грама кисело мляко (приблизително половин кофичка), 100 грама разтопено масло, 10 грама бакпулвер и аромат (ванилия на прах или няколко капки ром или друг ликьор, ако десертът няма да се яде от малки деца). Както казахме, при мъфините можете да импровизирате на тема добавки в сместа. Разбърквате всичко, разпределяте във форми и печете 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

При къпкейковете положението е малко по-сложно. Да започнем с продуктите. Пригответе си 3 яйца, допълнително 3 жълтъка, чаша и половина бяло брашно, 200 грама масло, 1 чаена чаша захар, 10 грама бакпулвер, 150 мл. прясно мляко, щипка сол и ванилия.

Първо подгответе течните съставки. В подходяща купа сложете яйцата, жълтъците и захарта. Разбивайте докато удвоят обема си и станат кремообразни. След това сложете на котлона млякото да загрява, добавете маслото и изчакайте да се разтопи. Тук е моментът да добавите ванилията. Най-добре е да ползвате шушулка, но ако нямате, става и с на прах. В отделен съд смесете всички сухи съставки. Когато са хубаво разбъркани, започнете бавно да ги добавяте към яйчения крем. След като се смесят хубаво, постепенно добавете и охладеното мляко с масло. Остава да напълните формите на не повече от 3/4 от обема им и да изпечете за 15-20 минути на 180 градуса. Не препичайте къпкейковете, защото така ще загубят от пухкавостта си.

Това бяха приликите и разликите между мъфин и къпкейк. А ако приготвянето им ви изглежда трудно, можете да се ориентирате към вечната класика – палачинките.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.