Ти искаш да постиш, но вкъщи никой не е във възторг от идеята. „Ама как без сирене?“ или „Рибата не е ли постна?“ са само част от въпросите, на които ще трябва да отговаряш. Филията с лютеница не е вечеря, освен ако не си студент в общежитие без кухня, а картофите не ти се готвят всяка вечер. Ако не ти се занимава да готвиш отделно на теб и останалите, предлагаме ти да заложиш на тези бързи и лесни рецепти, които няма да оставят никого гладен.
Сочна яхния с нахут, защото не може само боб
Времето за подготовка е около 10 минути, а готвенето- 45.
Продукти:
- 2 консерви нахут
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 голям лук, нарязан на дребно
- 2 скилидки чесън, пресован
- 1 средна червена камба, на кубчета
- 1 средна тиквичка, на кубчета
- 2 малки домата, на кубчета
- 2 средни моркова, обелени и нарязани на кубчета
- 1 чаена лъжица изсушен магданоз
- 1 чаена лъжица изсушен босилек
- 1 чаена лъжица изсушен риган
- 2 дафинови листа
- 1 консерва доматено пюре (170 гр)
- 2 чаши вода
- Сол и пипер на вкус
- В голяма тенджера затопляме зехтина на средна температура. Добавяме лука и готвим за около 4-5 минути.
- Добавяме и чесъна и готвим за още 1-2 минути.
- Добавяме нахута (заедно с водата), камбата, тиквичката, доматите, морковите.
- Разбъркваме и готвим още 2-3 минути. Добавяме сухите подправки и доматеното пюре. Разбъркваме добре.
- Добавяме водата и разбъркваме. Слагаме капака на тенджерата и намаляваме силата на котлона. Оставяме да къкри 30 минути. След това проверяваме дали има нужда от още подправки.
- Оставяме без капак, докато манджата достигне желаната гъстота.
Нежно ризото с гъби, защото постното е и изтънчено
Ще ти отнеме 40 минути : 10 минути за подготовката и 30 минути готвене. Хубаво е да знаеш, че оризът не трябва да се мие преди варенето, за да не падне нишестето от него. За всяка порция ризото предвиди поне 75- 100 гр ориз. А ако не искаш да задушаваш ориза в зехтин, можеш да използваш малко бяло вино.
Продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук, нарязана на дребно
- 5 или повече скилидки чесън
- 200 грама гъби, нарязани на тънко
- 200 грама ориз (можеш да използваш всякакъв, но ние препоръчваме такъв с къси влакна: Арборио, Карнироли, Виалоне)
- 500 мл (2 чаши) зеленчуков бульон
- Пресен магданоз за украса
- Сол и пипер на вкус
- Затопли зехтина в голяма тенджера. Добави лука и чесъна. Сотирането става на слава температура, докато лукът стане прозрачен (2 мин).
- Добави гъбите и готви още минута.
- Добави ориза и веднага изсипи бульона. Веднага щом кипне, намали котлона и остави тенджерата да къкри около 30 минути. Ако се налага, добави вода.
- Преди да сервираш, добави нарязания пресен магданоз и подправи със сол и пипер.
Мексикански пълнени чушки за една по-гореща и екзотична вечеря
Само 15 минути подготовка и 10 минути готвене- тези чушки са перфектната бърза вечеря! Оле!
Продукти:
- 2 консерви червен боб
- 3 чаши кафяв или бял ориз
- 1 консерва сладка царевица
- 8 чушки
- Затопли фурната на 180 градуса и леко омазни една (или две) тави с олио или зехтин.
- Свари ориза.
- Смеси сварения ориз, боба и царевицата. Добави сол и пипер на вкус.
- Срежи чушките на половина (с вертикален разрез). Почисти от семки и напълни с приготвената смес. Сложи пълните чушки в тавата.
- Сложи в загрятата фурна и запечи за около 10 минути.
Ако ти липсва кашкаваления вкус, можеш да настържеш веган кашкавал върху напълнените чушки и да печеш, докато той не се разтопи. Веган кашкавал можеш да намериш в по-големите магазини за здравословно хранене. А ако обичаш лютичко, добави чили, табаско или няколко парченца чушка халепеньо (можеш да ги намериш в най-близкия Lidl, Кауфланд, Билла, Метро).
Ако пък търсиш перфектната рецепта за супа, тук ти предлагаме няколко постни варианта. А докато се чудиш какво да сготвиш, можеш да направиш един бърз хумус. Каквото и да избереш, не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“.