Напоследък не ни се хапват тежки манджи с богати сосове, а пък само с една салата не се наяждаме. Ето защо решихме да включим повече гъби в менюто си- приготвят се лесно и бързо, вкусни и питателни са. Какво повече ни трябва? О, да. Рецептите. Приготвили сме ти три страхотни предложения с гъби.
Мариновани с лайм гъби
Продукти:
- 450 грама гъби
- 3 супени лъжици зехтин
- 1/3 чаша нарязан на дребно червен лук
- ½ червена чушка, нарязана на дребно
- 3 супени лъжици магданоз, пресен и нарязан на дребно
За маринатата:
- ½ чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици соев сос
- 1 чаена лъжица захар
- 3 супени лъжици прясно изстискан сок от лайм
- 1 чаена лъжица настъргана кора от лайм
Измий добре гъбите със студена вода и ги подсуши, след което ги разрежи на половинки по дължина. Загрей тиган и добави зехтина. След като се затопли мазнината, добави нарязаните гъби и намали котлона до средна сила. Сотирай 2 минути. Смеси в купа (най-добре такава с капак) червения лук, чушката и магданоза, както и всички съставки за маринатата. Разбъркай добре. Добави и гъбите. Покрий купата с фолио или капак и остави в хладилник поне за 2 часа. Сервирай с допълнително магданоз или пресен кориандър. Можеш да добавяш гъбите в салати, омлети или просто като гарнитура.
Чеснови хрупкави гъби
Тази рецепта ще е хитът на следващото барбекю, обещаваме ти. Приготвя се супер бързо и са страхотна добавка към сандвичи, зеленчуци и меса. А ако случайно останат гъбки, можеш да ги добавяш към сандвичи, салати и предястия.
Продукти:
- 300 грама гъби, нарязани на тънки филийки
- Зехтин
- 1 чаена лъжица мащерка
- 1 чаена лъжица пушен червен пипер
- Сол и пипер на вкус
Затопли фурната на 190 градуса и сложи хартия за печене в тавата. Сложи нарязаните на тънки филийки гъби в купа и добави всички съставки. Разбъркай, така че гъбите да се овкусят добре. Изсипи ги върху хартията за печене. Печи около 30-35 минути. Ако искаш да са по-хрупкави, можеш да ги оставиш и за повече. Изчакай ги да изстинат преди да ги сервираш.
Бирени гъби
Няма как рецептата да не е добра, щом включва две от любимите ни неща: бира и гъби. А освен това има и масло. Толкова малко му трябва на човек…
Продукти:
- 450 грама гъби, почистени и нарязани на половинки
- 3 супени лъжици масло (ако искаш да направиш рецептата веган, просто използвай маргарин)
- 3 скилидки чесън
- 1 чаша бира (лагер)
- 1 супена лъжица пресен риган (+ допълнително за украса)
- 1 супена лъжица прясна мащерка
- Сол и пипер на вкус
Разтопи маслото в дълбок тиган на средно горещ котлон. Добави чесъна. След 30 секунди добави и гъбите. Разбъркай добре. Бавно излей и бирата. Когато сместа започне да къкри, добави подправките, солта и пипера. Остави ги за около 25-30 минути като разбъркваш от време на време. Сервирай с още пресен риган!
Ако тези рецепти са ти харесали, не забравяй да се абонираш за "Знам да ям" още днес!