Всеки кулинар си мечтае да пътува по света и да опитва различни храни. Има късметлии, превърнали хобито си в работа, които гледаме по кулинарните канали. Е, не можем да сме като тях, но все пак има достъпни алтернативи. Това са кулинарните фестивали. Днес ще ви разкажем за някои от най-популярните.

Фестивал на пицата в Италия

Няма как такова събитие да се проведе на място, различно от Неапол. Все пак, според легендата, пицата е измислена именно там. В продължение на една седмица най-добрите майстори на пица от цял свят демонстрират уменията си и се съревновават помежду си. Разбира се, всичко това е съпроводено с големи количества бира, вино, прошуто, сирена и други италиански специалитети. Всяко година датите на фестивала са различни, но обикновено се провежда през септември.

До Испания за бой с домати

Няма защо да ви убеждаваме, че в Испания храната е прекрасна. Вие си го знаете. Но ако имате път натам през лятото, можете да посетите и някой от кулинарните им фестивали. Започваме с най-популярния „Ла томатина“, който тази година ще е на 31 август.

Фестивалът се провежда от 1945 година насам в град Буньол, близо до Валенсия и се свързва с боя с домати, който се провежда на градския площад. От ранни зори там се раздават закуски, осигурени от градската управа, докато прииждат тълпите „бойци“. Преди началото на битката, в центъра на площада се издига стълб, от върха на който виси изсушен свински бут (иначе казано, хамон). Това е наградата за ентусиаста, който успее да стигне върха на стълба. Казахме ли, че той е намазан със сапун за по-интересно?

И докато някои се катерят към свинското, от околните балкони се изливат кофи с вода върху тези, които ще се бият с домати. Началото на боя се дава в 11 часа, когато на площада влиза първият камион с „амуниции“. Няколко секунди по-късно всичко наоколо става червено.

И докато сте в Испания, ви препоръчваме да обиколите поне 3-4 тапас бара, като във всеки опитвате нещо различно – сирена, хамон, мариновани зеленчуци и така нататък. Поглезете се и в някой ресторант за морска храна – испанците са майстори на приготвянето ѝ.

А до Германия за наденички и бира

Няма как да не споменем най-популярния немски фестивал – Октоберфест. Това е една седмица екстаз за любителите на наденичките, печените свински джолани, бретцелите и хубавата бира. По традиция фестивалът се открива от кмета на Мюнхен, който ритуално отваря бъчва бира. Любителите на футбола може да бъдат изкушени и от факта, че всяка година на фестивала присъства и целият отбор на Байерн Мюнхен. Имайте предвид, че литър бира е 10-11 евро, но пък емоцията е неповторима.

В Сърбия на скара

Ето и по-евтина алтернатива на Октоберфест – фестивалът на Лесковачката скара. Близо е, евтино е и, най-важното безумно вкусно. Каквото и да си говорим сърбите са майстори на скарата и знаят как да си угаждат. Освен това, бирата им е добра, ракията люта и манталитетът близък до българския. Обикновено фестивалът е в първата седмица на септември, така че имате време да планирате едно пътуване до съседите. Друго предимство е, че можете да си напазарувате вкусна храна за вкъщи на доста прилични цени.

И в България има къде да се отиде

Напоследък и в родината се развива кулинарно-фестивалният туризъм. От 10 години в Горна Оряховица се провежда празник на местната месарска гордост – горнооряховският суджук. В град Елена пък има фестивал на местния еквивалент на италианското прошуто и испанския хамон – еленския бут. В Априлци пък се събират любителите на сланината и греяната ракия.

Днес ви представихме само няколко от многобройните кулинарни фестивали, които се провеждат из Европа, като подбрахме популярни дестинации сред българските туристи. А скоро ще ви разкажем как в по-отдалечени страни отдават почит на храната.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.