Уважаеми господа, колкото и да се твърди, че романтиката е на втори план, че дамите не се впечатляват от мили жестове и така нататък, не вярвайте. Независимо от промените на времената и нравите, джентълменството винаги ще е на мода. А един изискан кавалер може да очарова дамата на сърцето си и с кулинарните си умения. И тъй като усещаме напиращия в очите ви скептицизъм, позволете ни да ви уверим, че това съвсем не е трудно. Дори и за тепърва прохождащи готвачи.
Подгответе се
Както неведнъж сме писали, предварителната подготовка е 50% от успеха на представлението. За начало определете точно меню (можете да ползвате и предложеното по-долу).
Имайте предвид, че няма жена, която да не обръща внимание на фигурата си. Затова ви съветваме да избягвате тежки храни като сочна пържола с купчина пържени картофи и 2-3 бири за гарнитура. Тях ги оставете за гледането на футбол с приятели. Пред нежния пол ще блеснете с интересна и лека вечеря. Нашето предложение за меню е, свързано с морето и още нещо:
Предястия:
- Брускети със сьомга, рикота и мандарини.
- Мини шишчета „Капрезе“.
Основно ястие:
- Паста с морски дарове.
Десерт:
- Цедено мляко със сметана, сезонни плодове и натрошени бисквити.
Напитки:
- Бяло вино.
- Шампанско.
След като сте готови с менюто, напазарувайте продуктите като ви съветваме да не правите компромиси с качеството. Съставките за нашите ястия ще откриете в напътствията за приготвянето им по-долу.
Следващата стъпка е да наредите масата. Знаем, че е досадно, но изгладете покривката – това е гоооляма червена точка. След това преминете към подредбата. Не се притеснявайте, ако не разполагате с кристал и сребърни прибори. Стига чиниите да не са с герои от комикси, ще свършат работа. Уверете се, че по чашите и приборите няма петънца. А ако видите, ги лъснете с мека кърпа. Предвидете място за свещи и сте готови.
Започнете от десерта
Може и да ви прозвучи странно, но започнете готвенето от последното ястие. Смесете цедено мляко и сметана. Към тях добавете няколко капки ванилова есенция, ром или амарето и внимателно разбъркайте на ръка – целта е да се получи плътен крем, а не айран. Можете да замените сметаната с белтъци на сняг, но това е следваща стъпка в кулинарното ви развитие.
След това вземете красиви купички или чаши. На дъното поставете от сместа, после избраните плодове, отново крем и така до един пръст под ръба. Покрийте съдовете с домакинско фолио и ги сложете в хладилника. В отделна купа натрошете какаови бисквити и ги сложете настрани. После
преминете към предястията
Тази част е малко пипкава, но си заслужава усилията. Това ще е първото, което дамата ще види на масата и е важно да я впечатли. За брускетите със сьомга ви трябват: пушена сьомга, франзела или чабата, сирене рикота и мандарини. Нарежете хляба много тънко, наредете филийките в тава, капнете на всяка малко зехтин и ги запечете за няколко минути във фурната като използвате функцията грил. Целта е да станат хрупкави без да се превърнат в сухари.
След като ги извадите, изчакайте да се охладят. Когато са изстинали, сложете върху всяка филийка от сьомгата, отгоре топче рикота и резен мандарина. Така ароматът и вкусът на рибата ще се смесят със сладостта на сиренето и цитруса и ще се получи впечатляващо ястие.
За второто предястие са необходими: мини домати, моцарела на топчета и песто. Разрежете доматите на половинки, намажете всяка с песто, сложете между тях моцарела, фиксирайте с клечка за зъби, подредете в красив поднос и сте готови. За да е по-интересно, можете да забучите и шишчетата върху разрязан на две портокал. Вече
стигнахме до основното
То е много лесно. Сварете избраната паста – талятели или спагети. Дали водата трябва да е подсолена или не, спорят и самите италианци, така че това е въпрос на избор. Вижте инструкцията на опаковката и варете 3 минути по-малко.
След като пастата е сварена, я отцедете и се заемете със соса. В дълбок тиган изсипете консерва домати. Най-добре е да са италиански, но и продукцията на баба върши работа. Оставете ги да къкрят и добавете зехтин, сол и черен пипер. Когато водата на доматите започне да намалява, добавете микс от морски дарове (скариди, миди, калмари). Една-две минути по-късно добавете и пастата. Разбъркайте всичко, оставете на котлона за още не повече от две-три минути и основното ви ястие е готово.
Насладете се на страхотна вечеря
Няма да ви казваме как да се държите на масата, какво да говорите и така нататък – вие си знаете най-добре. Но не забравяйте чашата на дамата винаги да е пълна и, че тя трябва да се чувства обгрижена и център на внимание.
Поднесете предястията и налейте вино. Съветваме ви да приготвите соса за пастата, когато наближи времето за основното, като не забравяте да поддържате разговора. Така ще блеснете още повече, тъй като жените се впечатляват от мъже, които не се страхуват да влязат в кухнята. Поднесете ястието в семеен стил и сипете пред нея, като внимавате да не опръскате всичко със сос.
И за финал на вечерята – извадете заготовката на десерта от хладилника и го довършете отново пред нея. Поръсете с натрошените бисквити, наредете отгоре плодове, отворете шампанското без да разлеете и вече ще изглеждате като кулинарен бог.