Само като чуем „Сръбска скара“ и започваме да си мечтаем за безумно вкусни меса, духова музика и дюлева ракия. Безспорно западните ни съседи са майстори на месото на огън и са развили приготвянето му до степен на изкуство. Ние също сме му фенове и затова днес сме ви подготвили кратък речник на най-популярните ястия на скара. И ще ви изненадаме – не всички са от месо.

Плескавицата е символът на скарата в Сърбия

Безспорно, най-популярният представител на сръбската скараджийска традиция е плескавицата. Тя може да е от говеждо, свинско или смес от двата вида месо. И не, това не е просто голямо кюфте. В различните региони я обогатяват с каймак, кашкавал, бекон или кисели краставички. Най-известни са „Гурманската“ и „Лесковачката“ плескавица. Ние няма да влизаме в спора коя е най-добрата, а ще ви посъветваме да ги опитате и сами да си прецените.

Чебабчичи не са просто малко кебапче

За разлика от нашенските кебапчета, които са свински или телешки, сръбските се правят от смес от говеждо и свинско. Освен това съседите не пестят пикантните подправки и затова „чебабчичите“ обикновено са по-люти. Друга разлика е размерът – нашите са по 10-15 см., а сръбския вариант – около 5. Този деликатес има и вариант като малко кюфте, който се нарича „ущипци“.

„Разници“ е богат шиш

Както говори и името, това ястие е от различни видове месо – най-често пилешко или свинско, но може да се използва и телешко. Месото е нарязано на едри парчета, които са нанизани на голям шиш със зеленчуци.. Напомня на нашенските шишчета, но размерът е много по-голям.

„Колбасица“ е сръбският суджук

Не само ние обичаме домашните сушени мезета – сърбите също са луди по тях. Най-популярното е „колбасицата“, която се прави от едро смляно свинско с щедра добавка на подправки. Месото се пълни в черво, оставя се да съхне и след известно време се мята на скарата. Комшиите толкова обичат това ястие, че за да може всеки да се похвали какво е произвел, в Пирот се организира ежегоден фестивал на колбасицата.

И гарнитурата е на скара

Казахме ви, че не всичко в този текст ще е месо. Сърбите приготвят и гарнитурите на скара. Най-често това са патладжани и чушки. Те се пекат цели на грила, обелват се и се поднасят със зехтин, ситно накълцан чесън, сол и свеж магданоз. Разбира се имат и най-важната подправка – ароматът на скара.

Това беше само началото на нашето пътешествие из тайните на сръбската скара. Скоро ще има яки рецепти за най-популярните ястия. А до тогава ще преглъщаме на сухо или ще отскочим до Сърбия да се насладим на страхотни мръвки. Така де – Цариброд е на има-няма час от София.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.