Теди Кацарова е една от малкото певици, които могат да се похвалят със собствена кулинарна книга – „От двете страни на съвършената храна“, в съавторство с професионалния готвач Филип Петров. Интересното в нея са рецептите, които Теди е пробвала лично, докато е пътувала по света. Днес си говорим за любимите ѝ храни, как поддържа форма и коя е любимата ѝ сладка рецепта.

Теди, в своята кулинарна книга разказваш как интересът ти към кулинарията се е зародил още от детството. Кой беше първият ти учител в кухнята?

Обичах да стоя в кухнята до баба. Това бяха едни от най-милите ми спомени от детството. Винаги с огромно търпение тя ми показваше как да приготвям даденото ястие и аз с интерес следях всичко. Отваряше набрашнения си тефтер и ме въвеждаше в магията на кулинарията, но тази, истинската - с уханното масло, чистото брашно и домашните продукти. Имахме дни за определени ястия, а кекс винаги се правеше в неделя.

Има ли допирни точки между музиката и готварството?

О, да. Ако човек готви с любов, храната винаги ще е вкусна. Ние сме това, с което се храним. Колкото повече се радваме и сме позитивни, докато си приготвяме нещо в кухнята, толкова повече ползи ще имаме от всеки залък. Кулинарията е и изкуство. Прекрасно е да експериментираш! Абсолютно същото се отнася и за музиката – трябва да я правиш с любов и да експериментираш.

Въпреки че обичаш да готвиш, си елегантна и винаги в добра форма. Каква е тайната ти? Внимаваш ли какво хапваш, спазваш ли определен режим?

Да, спазвам режим и ям много малки количества храна. Гладувам доста и напоследък спортувам усилено. В ежедневието ям само салати и ориз. Но пък има дни, в които се глезя със сладолед и шоколад.

Какво, според теб, е най-важното, за да стане едно ястие наистина вкусно?

Любов, умения и чисти продукти!

А коя е любимата ти рецепта?

Много обичам да правя датски канелени рулца. За първи път опитах този неповторим сладкиш още като малко дете, когато бях на гости на родителите си докато работеха като музиканти в Скандинавия.

Продуктите за около 40 рулца са:
2½ чаши мляко
1 ½ чаши разтопено масло
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. прясносмлян кардамон (около 25 шушулки)
4½ ч.л. суха активна мая
8-9 чаши брашно
За пълнежа:
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. канела
50 г разтопено масло
За намазване:
1 яйце
2 с.л. вода
кристална захар
Маслото се разтопява и към него се прибавя млякото. Сместа се загрява, докато достигне стайна температура. Натрошената мая се смесва с малко от сместа и се разбърква добре, за да се разтвори. Добавя се остатъкът от сместа и другите съставки и се разбърква. Слага се брашното и се замесва тесто, докато стане гладко и меко. Оставя се на топло за около 30 мин. да втаса. След като втаса, се разделя на две половини. Всяка от тях се разточва и се оформя на правоъгълник. Двата правоъгълника се намазват добре с 50 г разтопено масло. Смесват се захарта и канелата и се поръсват обилно и равномерно върху тях. Завиват се и се оформят два дебели цилиндъра. С помощта на остър нож всеки цилиндър се нарязва на по 20 равни филийки. Всяко рулце се поставя легнало върху хартия за печене в тава. Покриват се с кърпа за около 45 мин. докато удвоят размера си. Фурната се загрява до 200 градуса. Разбива се яйцето с водата, намазват се рулцата и се поръсват със захар. Слагат се в загрятата фурна и се пекат 7 минути – или докато добият златист цвят.

Ти пътуваш много по света и в книгата си споделяш рецепти от цял свят. Коя кухня ти е любимата и защо?

В момента съм в Йордания по работа. Тук съм за шести път и обожавам храната им. Чиста, лека, питателна. Хумусът е любимата ми разядка, прекрасен заместител на месото, богат на протеини и регулиращ хормоналния дисбаланс при жените. Все още тук имат контрол върху производството на храна и не се използват добавки, подобрители ,оцветители и ГМО.

Кое е било най-странното ястие, което си виждала? Има ли място, където си попадала и са ти поднасяли нещо, което си отказвала категорично да опиташ?

Във Виетнам определено видях най-странните храни на света. Доста неприятни неща ядат и в много моменти от престоя ми направо се ужасявах от ястията, които консумираха - змия в спирт за потентност, алигаторско месо, плъхове, кучета, рапани и какво ли още не! Няма нещо, което да не ядат там. Отказах категорично да се докосна до тези храни, особено до кучешкото!

Кое е българското ястие, което е „черешката на тортата“, когато трябва се представяш пред гости от чужбина?

Готвя мусака задължително, както и кавърма, бисквитена торта и макарони на фурна. Последното винаги предизвиква огромен интерес, защото сладки макарони никой чужденец не е опитвал. Питка, таратор и шопска винаги са в менюто ми. Обичам българската кухня и с гордост я приготвям.

Вижте още

Мис България 2003 Елена Тихомирова: Любимата ми маска за лице е от храни

Моделът всеки ден пие чай и приготвя домашна храна

Мис България 2003 разбива на пух и прах мита, че красивите жени не могат да готвят.

Да кажеш, че японската кухня е суши е да сравниш нашата с таратор

Шеф Петър Михалчев и Йоани Ямазаки разказват за „рамен“, „яки“ и други тайни

Петър Михалчев е познат като един от членовете на журито на кулинарното шоу MasterChef.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.