Шунката е любим деликатес на малки и големи, но много хора не си купуват заради солта и другите консерванти в нея. Е, ние намерихме страхотно и безумно вкусно решение как да не се лишаваш от любимата си добавка към сандвичи или добавка към чаша искрящо червено винце. Представяме ти страхотна рецепта за домашна печена пилешка шунка.

Пилешкото

Най-напред се отправяме на пазар. Най-важната съставка е хубаво пилешко месце. За една партида са ти необходими около 350 грама филе. И не се притеснявай, че ще стане сухо, както се получава, ако го печеш на скара. С тази рецепта месото ще се разпада в устата ти. Купи си хубаво месо от утвърден производител. Ако искаш шунката ти да е съвсем чиста, може да вземеш и месо от органично отглеждани пилета – има го във всяка търговска верига.

Мариноването

За да стане шунката крехка, вкусна и ароматна е необходимо месото да бъде накиснато в марината. Тя се прави много лесно. За споменатите 350 грама са ти необходими по една чаена лъжичка сол и черен пипер, половин лъжичка пушен червен пипер и една лъжичка мед. Ако ти се експериментира и искаш малко по-пикантен вкус, можеш да добавиш и половин лъжичка горчица.

Всички подправки се разбъркват във вода. Количеството трябва да е достатъчно да покрие парчетата месо. После направи дупчици във филето, накисни го и ако е нужно го затисни с чиния, за е сигурно, че е изцяло потопено. И го забрави за 48 часа в хладилника като от време на време го обръщаш и разбъркваш.

Обезсоляване

Шунката трябва да има деликатен вкус и затова е необходимо маринованото месо да се обезсоли. Това става като го накиснеш за около два часа в чиста вода.

Оформянето

След като месото е обезсолено, трябва да се подсуши. Най-лесно е да ползваш кърпа и леко го притиснеш. После го навий на стегнато, ама много стегнато руло. Има два начина да запазиш формата. Първият е да завържеш месото с канап на няколко места по ширината и дължината му. Този подход е малко по-пипкав, но пък ще придаде онова характерно набраздяване, с което сме свикнали. Вторият начин е просто да го увиеш много стегнато в няколко слоя алуминиево фолио.

Печенето

И накрая трябва да изпечеш месцето. Това става в предварително загрята на 120 градуса фурна. За нашите 350 грама пиле са необходими около 3 часа. Имай предвид, че ако си избрал подхода с канапа, трябва да обръщаш пилешкото на всеки 30 минути, за да получи коричка от всички страни. При фолиото няма нужда, тъй като месото е запечатано и ще се пече равномерно.

И още един трик. Можеш да приготвяш по няколко парчета шунка, за да не минаваш през процедурата всеки път, когато ти се дояде. И не се притеснявай – изпечена, тя може да се съхранява във фризера няколко месеца.

Поднасянето

Тук всичко зависи от теб. Тази шунка може да се ползва за сандвичи, пици или като деликатно мезенце. Всъщност, няма какво да те учим – ти си знаеш как ти е най-вкусно.

Ето колко е лесно да си направиш страхотна домашна пилешка шунка. А ние скоро ще ти разкажем и за свинската. И за да не я изпуснеш, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.