Каквото и да си говорим през зимата се готви много. Особено покарай Коледа и Нова година. То не са домашни сладки, постни ястия, пържоли, баници с късмети, някое и друго кексче и така нататък. Нормално е всеки да иска да блесне в кухнята, но също така и на всеки се случва да допусне неточност, която да съсипе ястието. Затова днес споделяме кои са най-често срещаните грешки в кухнята, за да ги избегнете.

Не тормозете храната

Вкусната храна има нужда от спокойствие. Това означава да не бъркате непрекъснато ястието, да не обръщате пържолите през 30 секунди и да не вадите тавата от фурната, за да наглеждате съдържанието често-често.

Друг аспект е да не претъпквате съдовете, особено тигана. Ако искате да получите храна с хрупкава коричка, трябва да има място. Иначе ястието ви ще се свари или задуши, но няма да се запържи или запече.

Подбирайте правилните съдове

И след като сме на месна вълна, ви съветваме да не ползвате съдове с тефлоново покритие за месо. Причината е, че те загряват по-слабо, а както знаем хубавата пържола трябва да се запечата. Затова се обърнете към класиките стоманен или оребрен тиган. Така няма да сбъркате.

Разказвали сме ви и как да изберете тенджера и колко важно е да е с дебели стени и дъно. Същото важи за тавата за фурната. Тънките са си компромисен вариант, така че не е лошо да инвестирате в масивен и здрав съд. Алтернативен вариант са тавите с новите покрития, имитиращи камък и керамика.

Гответе на подходяща температура

Недостатъчно загрети тиган или фурна могат да провалят всяко ястие, особено тези, които трябва да бъдат „шокирани“ в началото на готвенето, за да се запечатат. Затова колкото и да бързате, не започвайте, преди да са достигнати нужните градуси.

Придържайте се към точните мерки

Това е особено важно, ако ще приготвяте сладкиши. Сладкарството е тънка и прецизна работа и спазването на точните мерки е поне 30% от кулинарния успех. Другите 2/3 са качеството на съставките и уменията. Имайте предвид, че чаша от 200 мл. не побира 200 гр. брашно, затова ползвайте кухненска везна. Е, ако правите сладкиш по бабина рецепта, можете да се доверите на мярка като 1 чаена чаша, но през цялото време трябва да работите с чашата, с която сте започнали. И тук има уловки като колко точно е половината, но те не са особено фатални.

Сервиране веднага след готвенето

Добре е ястията да си почиват след готвене. Това важи дори и за супите – все пак е добре да не рискувате тежко изгаряне на гостите си. А ако сте готвили ястие с различни съставки, например няколко вида зеленчуци с подправки, е хубаво да оставите време, в което да се освободят ароматите.

Почивката след готвене е супер важна за месото. Независимо дали е пържола или по-голямо парче, предвидете 15-20 минути, в които да престои покрито в алуминиево фолио. Така ще се отпусне и ще стане по-сочно.

И последният пример, който ще ви дадем е за хляба. Както казват майстори хлебари: прясно изпеченият хляб е най-изкушаващ, но питката е по-вкусна след като „си обиколи нивата“.

Това бяха пет често допускани грешки, които да избягвате при готвене. Така вече нямате оправдание за неуспехи в кухнята.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.