Колко пък да е ексцентрична една лимонада, ще ни попиташ. Е, ще ти кажем- много! С лимонадата можеш да експериментираш смело като добавяш каквото ти се пие (да, дори и алкохол, но за това в някой друг текст). Днес ще правим лимонада с пресен босилек, чай от хибискус и с любимия ни летен плод- диня!
Но преди да споделим млясвкуспревъзходните рецепти, имаме и няколко съвета, които са валидни за приготвянето на всяка лимонада, дори и най-обикновената.
- Използвай повече билки и по-малко захар- така хем ще подсилиш оригиналния вкус на лимонадата, хем ще е по-здравословно. Освен това билките акцентират на различни нотки от цитрусовите плодове и така ще имаш по-балансиран вкус.
- Опитай да заместиш захарта с мед или сироп от агаве. Разтварят се по-бързо и са по-здравословни.
- Остави природата да те вдъхнови- използвай сезонни плодове, добре узрели и сладки.
- Лимонадата е еднакво популярна сред малки и големи. Не забравяй, че можеш от ексцентрична да я направиш палава като добавиш ром, водка или джин.
- Използвай големи парчета лед- ще се топят по-бавно и ще разхлаждат повече, отколкото ще разводняват.
- Сервирай лимонадата красиво- добави цвят с малки елементи от напитката, която поднасяш.
И сега започваме с рецептите! Съставките сме ги подбрали като за по една чаша за четирима.
Диня
Продукти:
- 1/3 чаша кафява захар
- 2 чаши диня на парчета (без семки)
- 1 чаша прясно изстискан лимонов сок
В малка тенджера разтвори захарта с ½ чаша вода и изчакай да заври. Остави настрана. Сложи динята в блендер и разбий около 20 секунди. Прецеди. Трябва ти около чаша сок. Смеси захарния сироп с 1 ½ чаши студена вода и лимоновия сок. Разбъркай добре. Напълни чашите с лед, добави по 3 лъжици от сока от диня. Допълни чашите с лимонада. Разбъркай внимателно преди да сервираш.
Пресен босилек и мед
Продукти:
- 10-12 лимона (сок)
- ½ чаша мед
- 2 чаши пресен босилек
- Щипка сол
- 3 чаши студена вода
- 1 чаша лед
- Пресен босилек за украса
Тук инструкциите са доста лесни: взимаме един блендер и изсипваме лимоновия сок, меда, босилека и солта. Разбиваме добре около минута. Прецеждаме в кана така че да махнем всякакви парчета от продуктите. Добавяме студената вода и бъркаме. Изсипваме и леда. Пълним чашите с още лед и листа от босилек и сервираме.
Хибискус/ Каркаде
Продукти:
- 4 торбички чай от хибискус/ каркаде
- 2 чаши прясна мента
- 10-12 лимона, изцедени
- 1/3 чаша мед
- вода
В малка тенджерка запари чая и ментата с 2 чаши вряла вода. Използвай дървена лъжица, за да разбъркваш и да смачкаш добре ментата. Остави да изстине. Отцеди течността. В голяма кана, добави така получения чай със сока от лимоните и меда. Разбъркай добре. Сервирай в чаши с лед и украси с листенца мента.
Ако тази рецепта ти е харесала, не забравяй да се абонираш за "Знам да ям" и всички вкусни съвети ще идват директно в пощата ти.