За какво се сещате, когато чуете Италия? Над 90% от хората първо ще кажат „Спагети и пица“ и чак след това ще се сетят за Рим, папата, „Ферари“ и София Лорен. Нормално – може да се каже, че с паста и пица Италия завладя света и на планетата няма място без пицария.

Ние, като посветени на храната, няма как да пропуснем да ви разкажем за тези две кулинарни чудеса. Започваме с пастата.

Произход

Пастата е позната още от Древен Рим, за което ви разказахме в нашия сериал „История на кулинарията“. В началото се е консумирала само с малко сол. По-късно, когато испанците донасят домата от Америка, за което също ви разказахме, започва революция в пастояденето и се появяват класическите и днес сосове. През 19 век започва експанзията на тази храна към Америка, като според една легенда президентът Томас Джеферсън първи занася машина за спагети в САЩ. Толкова за историята. Да преминем към

основните видове

Всеки регион в Италия се гордее с характерните за него видове паста. Според някои изследователи те са над 300, което може да се сравни с разнообразието от бира в Германия, но това е друга тема. Трудно можем да представим всички вариации на тема паста и затова ще се спрем само на 6 от основните:

  • Спагети – безспорно най-популярния вид паста. Всъщност името име е станало нарицателно за тази италианска храна и едва в последните години, хората постепенно научават, че това е названието само на кръглия дълъг вид паста. Спагетите могат да са с различна дебелина, което определя и продължителността на готвенето им.
  • Талятели. За разлика от спагетите, това е плоска паста с лентовидна форма. Тя е най-лесна за приготвяне в домашни условия. Може да се консумира прясна или суха.
  • Букатини е тръбовидна паста. Те са доста по-дебели от спагетите. Добре е да се готвят с по-редки сосове, които да навлязат в тръбичката.
  • Фусили – къса спираловидна паста. Допреди 20-25 години в България бяха познати като „макарони“.
  • Пене – друг вид къса паста. Тази също е тръбовидна, но е с много по-голям отвор от букатини. Според някои, „пене“ е най-популярната тръбовидна паста.
  • Ригатони – къси, но големи тръбички с грапава повърхност, които дават огромна свобода на кулинарното въображение.

Как се готви?

Тъй като пастата е с неутрален вкус, може да се приготви по безброй начини. Разбира се, задължително е да се свари и после да се овкуси.

За дългите видове класическият вариант е с доматен сос (с или без кайма) и подправки. Познато ли ви е? – Да, това е сосът „Болонезе“. Друг лесен вариант е върху още топлата паста да сложите зехтин, сол, прясно смлян черен пипер и една консерва риба тон на парченца. Още по-бързо, но не по-малко вкусно е, ако проста я разбъркате с песто.

Късите пасти могат да се поднесат по същия начин, но могат и да се подслаждат. Спомнете си за макароните със сирене и захар и на фурна. Някои видове, например „Ригатони“, стават страхотни на фурна. Пълните тръбичките със смес от сирена и/или меса, нареждате ги в тавичка, заливате с доматен сос и печете 20-30 минути. А после се хвалите колко вкусно сте сготвили.

Това бяха основните видове паста и няколко бързи и идеи за приготвянето им. Очаквайте по-детайлни, изпитани в кухнята рецепти. А скоро ще ви разкажем и за другото италианско кулинарно оръжие – пицата.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.