Има храни, от които просто не искаме да се откажем. Сред тях са чипсът и пържените картофки. Те са идеална добавка към гледане на мач с приятели или към домашна кино вечер. Но в същото време доста хора ги избягват, тъй като мислят, че не са подходящи за диетата им. И тук идва добрата новина – има как да бъдат здравословни.

Здравословен чипс

Не е нужно чипсът да е пържен, за да е вкусен. Даже напротив – когато е печен е страхотен. Как да го направите? Вземете толкова картофи, колкото прецените, че ще изядете, защото няма смисъл чипсът да остава. Измийте ги, обелете ги и с белачка за зеленчуци ги направете на мноооого тънки шайби, които оставете поне за 3-5 минути във вода, за да излезе нишестето от тях. Докато киснат смесете сол (хималайска или морска), червен пипер и малко сухи билки (магданоз, босилек и мащерка). Подсушете картофите, внимателно ги оваляйте в подправките и ги наредете в тава за печене. Това е най-пипкавата част, тъй като всяко резенче е добре да е отделно. Печете 15-ина минути на 180 градуса като внимавате да не ги прегорите. И готово – вече имате здравословен хрупкав чипс.

„Пържени“ картофи на фурна

Не гледайте скептично! Тези картофи стават много лесно и на вкус не отстъпват на извадените от фритюрника свои събратя. Разликата е, че можете да ги хапвате без да ви гризе съвестта, че се храните нездравословно. И така, започваме.

Трябват ни картофи, зехтин, галета, подправки. Началото е ясно – измиваме, обелваме и нарязваме компирите като за пържене. Накисваме за малко във вода, отцеждаме и ги слагаме да се бланшират за 5 минути. Така ще останат пухкави отвътре. Изсипваме ги в голям гевгир да се отцедят и изчакваме да изстинат. Прехвърляме ги в тава за печене. Отгоре поръсваме с хубав зехтин и ги разбъркваме добре. После изсипваме сместа от галета и подправки и отново разбъркваме, така че да се разнесе навсякъде. Печем 20-25 минути на 200 градус и перфектните картофки са готови. И ако попитате „Но къде е пърженето?“, отговорът е в зехтина Точно затова го сложихме – за да има аромат на мазнина, без картофките да плуват в нея.

Днес ви разказахме как да си направите здравословни чипс и пържени картофи. А знаете ли, че с тези техники, можете да приготвите още много зеленчукови вкусотии? Не вярвате ли? В такъв случай, очаквайте нашите рецепти.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.