Задължително трябва да пробваш ароматната и пикантна храна в Северна Африка. Тя е безумно вкусна и допълва по перфектен начин удоволствието от почивката по южните средиземноморски плажове. И ако дестинацията за ваканцията ти е Мароко, виж нашия списък с любими местни храни.

Мароканската кухня изобилства от фини подправки и интригуващи комбинации от аромати. Само си помисли за зелени маслини, съчетани с нарязана консервирана лимонова кора върху хрупкаво пиленце… Ще се изненадаш от разнообразието на птиче месо, напоено с канела и задушено със захар или сардини, покрити с ароматна комбинация от кориандър, магданоз и кимион. Тази кулинарна смелост се дължи на различните кулинарни влияния от Испания, Арабия и Франция и, разбира се, местната традиция.

Когато си в Мароко, не пропускай да опиташ…

Всичко, сготвено в тажин

Тажин е традиционен глинен съд с конусовиден капак. От него произлизат имената на много от мароканските ястия. В тажин мароканците приготвят почти всичко – месо, зеленчуци, кускус и дори някои местни десерти. Ястията стават супер здравословни, тъй като почти не се ползва мазнина и са по-скоро задушени, отколкото печени, тъй като парата се върти в конусовидния капак. Обикновено се поднасят с вкусен печен хляб.

Тези уникални глинени съдове могат да се срещнат във всяко кафене край пътя, както и в най-добрите ресторанти. Могат да се намерят и в арабските магазини у нас като цените им са доста прилични. Хубавото е, че с тажин може да се готви върху котлона.

Риба в марината „чермула“

С дългите си брегове, прострени и на Атлантическия океан, и на Средиземно море, Мароко може да предложи изключителни рибни ястия. Чермула е комбинация от билки и подправки, използвани като марината на почти всяка риба. След като рибата престои в нея месото ѝ се пече на  въглища. Ароматът и вкусът са несравними.

Хариа

По време на свещения месец Рамазан, постът се разваля на залез слънце, когато местните хапват уханната купа супа харира. Тя е от домати, леща, нахут и агнешко месо. Преди консумация се изстисква сокът на половин лимон и се поръсва с нарязан кориандър. Сервира се със сладък бретцел, наречен „чебакия“.

Кускус

Това е един от символите на мароканската кухня. Поднася се с месо, зеленчуци или самостоятелно. Всъщност тук интересното не е самият кускус, който е просто пшеничени топченца, а разнообразието от сосове, с които се залива. Често се гарнира със сладък конфитюр от стафиди или, по берберска традиция, с купа масло.

Улична храна

Мароканската улична храна е легендарна, а най-доброто място да я опиташ е площад Djemaa el-Fna в Маракеш. Тук до кебапите, калмарите и сардините на скара ще откриеш необичайното меко сладко месо от овчи глави; охлюви, приготвени в пикантен бульон, който предпазва от настинки и шишчета от агнешки черен дроб. Към всичко това е задължително да си вземеш и Макуда - малки дълбоко пържени картофени топки, потопени в пикантен сос.

Заалук

Мароканците не започват да ядат без на масата да има най-малко седем вида зеленчукови салати. Те могат да включват зелени чушки и домати, сладки моркови или пюре от тиквички, както и паста от маслини. Препоръчваме ти заалук - салата от пушен патладжан, подправен с чесън, червен пипер, кимион и малко прах от люта чушка.

А ако и ти си любител на чуждестранната кухня, разбери какво да похапваш в Гърция, с какво се характеризира азиатската кухня или си хапни лампредото във Флоренция.

Вижте още

Невероятният вкус „море и планина”

Барселона примамва кулинарните пътешественици с изненадващи комбинации, предизвикващи сетивата

В Барселона буквално на всяка крачка множество ресторанти, кафета и сладкарници изкушават жад

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.