Хлебопекарните машини се срещат във все повече домове. Причините са, че с тях правенето на домашен хляб е супер лесно и, че вече са много по-достъпни като цени в сравнение с преди 10-ина години, когато навлязоха на пазара.

В магазините за техника има всякакви модели – големи малки, с една или две бъркалки, с различни функции и най-вече - цени. Така всеки може да си избере хлебопекарна според собствените си възможности и предпочитания. Но днес няма да си говорим за това какво да си купите, а как да разнообразите приготвянето на хляб след като сте се сдобили с домашния уред.

Свикнете с машината

Като всяка нова техника и хлебопекарната има нужда от опознаване. Затова първата стъпка към импровизациите е да се почувствате уверени в работата с нея. Това най-лесно става като следвате точно рецептите в книжката. Този период е полезен и, за да откриете какъв хляб харесвате – дали да е с по-препечена коричка, дали да е приготвен със сухо или прясно мляко, дали да е 500 грама, които ще изядете веднага или 700, за да има за няколко дни и така нататък.

Импровизирайте с брашната

След като сте свикнали с хлебопекарната, започнете да измисляте собствени рецепти. Първата стъпка е да смесвате различни брашна в различни пропорции, докато откриете любимата си комбинация. Тук възможностите са почти неограничени. Можете да направите хляб от всякакъв тип брашно: бяло, ръжено, от лимец, оризово, ленено, царевично и за каквото още се сетите. Смесвайте ги както пожелаете. Единственото ограничение е крайното количество да съвпада с рецептите за машината.

Заменяйте продукти

Можете да замените олиото със зехтин. Това придава характерен аромат на маслини на хляба. Не се страхувайте да използвате и ароматизирани зехтини. Друг продукт, който спокойно можете да замените е захарта. На нейно място сложете мед, а обикновената готварска сол може да отстъпи място на хималайска.

Добавяйте продукти

В хляба можете да добавите всичко, което според вас ще подобри вкуса. Да започнем със сушени подправки: чубрица, магданоз или джоджен ще придадат неповторим аромат и пикантност. Отново за аромат, сложете и от любимата си шарена сол. Можете да добавите и микс от сурови ядки като слънчогледово и тиквено семе, филирани бадеми или натрошени на едро орехи.

За по-богат хляб можете да сложите и едно яйце. В този случай трябва да намалите количеството вода с толкова, колкото тежи яйцето. Спокойно можете да добавите и 15-20 грама масло на бучки, което ухае страхотно и прави хляба неустоим.

Преминете към висшия пилотаж

Така ще наречем съставките, чието приготвяне и прилагане изискват повече време. Това са прясната мая и квасът. Сухата мая е голямо удобство, но много хора залагат на традиционната прясна. За да я използвате в хлебопекарна е необходимо да я активирате в топла вода или мляко с малко захар и да я изсипете в уреда. След това добавете толкова течност, колкото е необходимо, за да стигнете количеството по рецепта. Имайте предвид, че ако ползвате прясна мая не можете да използвате функцията „Отложен старт“.

Квасът отново е вид мая. Той става все по-популярен, особено в малките бутикови пекарни. Можете да го използвате и вкъщи, но тъй като приготвянето му отнема повече време, ще му отделим специално внимание в „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.