Не бързайте да заемате крайни позиции „За” или „Против”. Днес няма да противопоставяме домашно сготвената храна срещу поръчаната от ресторанта или купената от топлата витрина на някой супермаркет. Знаем, че и едното и другото си имат своите поддръжници и противници и подобен спор е безсмислен.

Всъщност днес ще си говорим за времето със семейството. Точно така – как да имаме повече време за близките си. В забързаното ни ежедневие много хора изпитват остър дефицит от контакт с половинката и децата. А когато се налага след работа да се приготви вечеря, времето за това намалява още повече. Но разбира се, има решение.

Нещо готово през седмицата

Замислете се колко време би ви отнело приготвянето на пълноценна вечеря. Не говорим за сандвичи или замразена пица, а за истинска, разнообразна храна. Например, супа и печено пиле с гарнитура задушени зеленчуци за основно ястие. А сега сравнете това време с едно обаждане по телефона до любимия ви ресторант или минаване през магазина.

Разликата между двете е допълнително време за семейството, което през работните дни е малко – през деня възрастните са на работа, а децата на училище. И остават 2-3 часа вечер, в които можем да си обърнем внимание.

Вместо да се въртите притеснено около печката, бързайки да сготвите, можете да помогнете на децата с домашните, да се обадите на приятел или да обсъдите деня с половинката. А защо да не съберете семейния съвет и да планирата следващата си ваканция?

Друго съществено предимство на готовата храна е, че всеки ден можем да ядем нещо различно. Също така, на масата винаги ще има разнообразие, защото всеки член на семейството може да избере ястие според собствения си вкус.

Семейно готвене през уикенда

Обратно на работните дни, уикендът е времето за спане до късно, бавното пиене на кафе и семейните забавления. Едно от тях може да е приготвянето на храната, в което да се включат всички. Това също има своите предимства.

Да започнем със забавлението. Кой не обича палачинки? А сега си представете каква приятна емоция е да приготвите сместа заедно с децата и да се упражнявате в обръщането им с подхвърляне. Вярно е, че има риск от залепване на палачинка на тавана, но какво от това.

Готвенето заедно заздравява връзките в семейството. Както впрочем и спорта и всяка друга дейност, в която участват всички, дори и чистенето. Това важи не само за семействата с деца, но и за младите двойки.

След това идва създаването на правилни хранителни навици. Когато готвите заедно с децата ще можете да им разкажете защо не е добре да се ядат само сандвичи и пица, колко е важно в менюто да има витамини и всичко, за което се сетите. Отделна тема е, че така ще ги подготвите и за живота – все пак е добре един възрастен човек да може да готви поне 4-5 не много сложни ястия.

И така, не е нужно да противопоставяте готовата на домашно сготвената храна. По-скоро се замислете как да имате повече време за себе си и близките си без да това да е за сметка на здравословното хранене.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.