Както говеждия стек, така и свинската пържола си има своите тайни. Как да стане сочна, крехка и наистина много вкусна на тиган или на скара? Просто спазвай следните правила.

Как да изберем идеалните пържоли?

Когато избираш свинско месо, независимо котлети или вратни пържоли, обърни внимание на цвета му. То трябва да е розово и повърхността му да не блести в нюансите на дъгата. Колкото по-тъмни са пържолите, толкова по-голямо е било животното и толкова по-рисковано е те да станат жилави като подметка.

Парчетата месо трябва да са равномерно мраморирани. Но „мазнина“ и „мраморност“ не са едно и също нещо. Избирай пържоли, чиято мазнината е в оптимално, а не в прекалено количество.

Как да нарежеш сам месото, ако се налага?  

Ако месото за пържолките е цяло и трябва да го нарежеш вкъщи, направи го правилно. А това означава под прав ъгъл спрямо мускулните влакна и задължително с остър нож. Дебелината зависи от начина, по който ще ги приготвяш, но парчетата не трябва да са много тънки. Идеалната пържола за тиган е 1,5-2 см, а за скара между 2,5 и 4 см - не повече.

Вкусни маринати

Без съмнение, ако месото се маринова предварително, ще стане по-вкусно. Времето за мариноване на свинските пържоли със суха марината е 15-30 мин., а подправките, които най- им отиват, са: кориандър, кимион, бахар, семена от целина, карамфил, копър, джинджифил, червен пипер, черен пипер, градински чай, чубрица. Свинското може да се маринова и с течна марината за около 2-3 часа  – например с мед, горчица, соев сос, бира, червено вино, ракия, прясно мляко. Чесънът и лукът са също верни приятели на маринатите за свинските пържолки.

За солта и хладилника

Не соли предварително пържолите, защото солта стяга месото. Направи го 2-3 минути преди да ги свалиш от огъня. Преди да започнеш готвенето е добре те да не са студени, затова, ако преди това са били в хладилника, ги остави за час-два на стайна температура.  

Пържола на тиган

Свинското месо трябва да е сготвено добре, за да се избегне рискът да се заразим с паразити. При пържене в тиган обръщай пържолата по 3-4 минути на всяка страна, в предварително загрято олио (нека то да не е много, а колкото да покрива дъното). После намали температурата и продължи пърженето – по 6-8 минути на всяка страна.

На класически грил или грил тиган

За скара са подходящи повече вратните пържоли, отколкото котлетите, защото имат повече мазнина. Хубаво е предварително скарата да се намаже с мазнина, като това не е нужно за грил тигана. Но и двете трябва да бъдат предварително загрети. Минута-две след като сложиш пържолите на скарата ще видиш как долната им част е побеляла, а отгоре започва да избива влага – това е знак да ги обърнеш. От едната страна вече трябва да са се получили апетитни черни линии. След около още 1-2 минути същото се случва и от другата страна. Сега вече пържолата е добре запечатана. Обръщаш отново да се пече на първата страна, като разположиш черните линии напречно на скарата, така че, като се появят новите, да се получи „решетка.“ Пак от другата страна – и готово. Общото време за печене на страна да не надвишава 5-6 мин. След като пържолите са готови ги остави да „починат“ поне 5 минути в съд с капак, за да дръпнат сока си и да останат крехки.

Ако си любител на месото, виж още как да сътвориш в домашни условия перфектен бургер или пък класическа сръбска плескавица.

Вижте още

Съвършената плескавица се приготвя 48 часа, а пече 12 минути

Кулинарната кралица на Сърбия е наслада за „гурмани“

Като кажем Сърбия и се сещаме за плескавици, ущипци, графче на тафче, „Урнабес“ и други вкусо

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.