Спортът е здраве, тонус, дълголетие и свеж вид. И това важи за всеки спорт, който предполага физическо натоварване. Един от най-добрите примери за това е футболът . При него има тичане, скачане, боравене с топка на бърза или бавна скорост… Но футболът е и емоция без да се потиш по терена. Ако телевизорите можеха да говорят, щяха да разкажат стотици истории за нервни изблици, породени от любимата игра.
И тъй като днес започва европейското във Франция, не можем да не си поговорим за футбол и в „Знам да ям“. Знаем, че въпросът „А какво общо има футболът със здравословното хранене?“ е на върха на езика ви и сме готови да отговорим. С друг въпрос. Можете ли да си дадете сметка колко бира ще изпиете и с колко чипс, кренвирши, цаца и други мезета ще я комбинирате докато тече шампионатът? А това как ще се отрази на фигурата ви? Затова днес ще ви разкажем как да се насладите на любимата игра със здравословна храна.
Бирата
Бирата е важна част от футболното удоволствие и за да не го развали тя трябва да е: студена, много, споделена с приятели. Това е. Дали ще е светла, мътна, тъмна или ейл зависи от вашия вкус. А да, и не забравяйте да я консумирате отговорно, защото както пее Васко Кръпката „след много бира не се шофира“. Толкова за бирата. Време е за мезетата.
Картофите
Бира + ПКС (пържени картофи със сирене, бел. ред.) е вечна футболна класика и заклет враг на добрата фигура. Но има алтернатива. Вместо да пържите картофите, ги изпечете. И не гледайте скептично – стават божествени. Ето как да ги приготвите:
Купете хубави, здрави картофи и ги обелете. Ако са пресни, пропуснете беленето. Нарежете ги на шайби с дебелина 5-7 милиметра и ги бланширайте. Последното не е задължително. След това ги изсипете в тава, поръсете със сол, черен и червен пипер, разбъркайте ги така че подправките да се разнесат равномерно и ги разстелете по дъното. Най-добре е да са на един ред. Отгоре ги полейте с малко мазнина и печете 25-30 минути в загрята на 220 градуса фурна. И така ще имате перфектно здравословно картофено мезе.
Печено вместо пържено пиле
Знаем, че е много лесно да купите кофа пилешки крилца или филета от някоя верига за бързо хранене, но ви съветваме да ги избягвате – все пак това е холестеролна бомба. Затова ви даваме алтернативи на пърженото пиле.
Първата е за крилца – направете ги на фурна. Става бързо и вкусно. Вземате крилцата и ги разделяте на горни бутчета и така наречената „пищялка“. Най-долната част изхвърлете, запазете във фризера за супа или сварете на котката. Изсипете разделените крилца в дълбока купа. Залейте ги със соев сос, кетчуп, сол, пипер и мед. Ако обичате люто, добавете и чили сос. Разбъркайте хубаво и ги оставете да престоят в тази марината. Колкото по-дълго, толкова по-добре. След това ги наредете плътно в тава, покрийте с алуминиево фолио, 35-40 минути на 220 градуса във фурната и готово.
Да преминем към пилешките филенца. И тях можете да направите на фурна, за да са по-здравословни. Хващате охладените пилешки гърди и ги режете на ленти. Слагате ги в купа и подправяте със соев сос, сол и пипер. После овалвате всяка лентичка в галета, нареждате ги в тава, застлана с хартия за печене, 20 минути на около 200 градуса и филенцата са готови. Не се притеснявайте – няма да станат сухи, защото галетата ги запечатва и така пази соковете им.
Удоволствието от крилцата и филенцата ще е още по-голямо със здравословен и бърз сос. В дълбока купа сложете кисело мляко, крема сирене, малко майонеза, горчица, пипер и ситно нарязани магданоз и копър. Разбъркайте хубаво и ще имате нещо свежо, в което да топвате месцето. За да не се морите, все пак ще ви трябват сили за мача, можете да използвате блендер, но на ниска степен.
Ядки и солети
За тези популярни мезета няма да ви тормозим да ги приготвяте сами. Купете каквито предпочитате и им се насладете в умерени количества.
И така, готови ли сте за мача? Насладете се на играта без да се притеснявате за килограмите си. От нас „Наздраве!“ и не изхвърляйте телевизора, ако лошите спечелят. Той е само невинен посредник.