Има въпроси, чиито отговор не може да бъде даден. Като „Яйцето или кокошката е първо?“ и за смисъла на живота по Дъглас Адамс. Подобен въпрос е и за същността на домата – плод ли е или зеленчук.

Началото на спора

Историята на този въпрос е много прозаична. Всъщност става въпрос за пари, по-точно за данъци. Колко познато. През 1893 година търговецът от САЩ Джон Никс завежда дело във Върховния съд на страната, с което е искал съдиите да постановят, че доматът е плод. Причината е, че по това време в Щатите са се плащали данъци за внос на зеленчуци, за да се защитят местните фермери. Подобни такси не е имало за плодове и затова г-н Никс е предприел юридически стъпки за пестене на пари.

Съдиите изслушали редица експерти и накрая взели Соломоново решение. По същността си доматът е зеленчук, тъй като се готви в салати и основни ястия. Но ако се яде от ръка, като ябълка, или в десерти, то той е плод.

А как е в действителност?

Всъщност според ботаническите класификации, плод е всяко растение, което съдържа и подхранва семена и се размножава чрез опрашване. Доматът отговаря на 100% на това описание.

Но пък от кулинарна гледна точка, щом е кисел и не става за десерти, значи е зеленчук. В живота готвачите са взели надмощие над учените и днес почти никой не слага доматите, краставиците и тиквичките сред плодовете.

А може ли да се приготви десерт с домати?

Да, може. Например в Испания приготвят мармалад от домати, който е доста сладък и вкусен. Става за палачинки или намазване върху препечена филийка. А от зелени домати може да се направи страхотен кейк. Малко прилича на торта от моркови и отнема доста време да се приготви, но усилието си заслужава. Скоро ще ви дадем рецептата.

И така, за доматът може да се каже, че е и плод, и зеленчук. Вие решете какво е за вас. Най-важното е, че е много полезен и ни зарежда с витамини, минерали и антиоксиданти.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми