Хайде да направим по-различни сладкиши! За целта ще ни трябват нетрадиционни подправки и миксове, които могат да се намерят в България или да си приготвиш сам. Представяме ти три от тях и, не, няма да видиш баналните ванилия и канела.
Махлеб за ориенталска екзотичност
Прави се от много фино смлените костилки на специален сорт череши. Широко се използва в арабската, гръцката, турската и арменската кухня. Тази подправка придава страхотен черешов аромат към всяка кулинарна импровизация. Спокойно можеш да добавиш махлеб към класически сладкиши и кексове, мъфини и къпкейкове и дори палачинки. Имай предвид, че тази подправка е доста силна и затова използвай съвсем малки количества. Затова и в специализираните магазини се продава в разфасовки по 20-40 грама като цената е 4-5 лева.
Чили за пикантност
Смлените люти чушки не са само за мексикански или индийски ястия, от които да се изпотиш. Ако ги добавиш към сладкишите си приятно ще изненадаш всички, защото чилито има магическото свойства да засилва ароматите и да предизвиква приятна експлозия от вкусове върху небцето ти. НО, внимание – не прекалявай. Нали не искаш гостите ти да се превърнат в огнедишащ змей и да пият като Чък Норис вода от чешмата на екс? За да не се получи подобен нежелан ефект се придържай към златното правило на две чаени чаши брашно – една чаена лъжичка чили. Може и по-малко, ако е много люто. А ако правиш шоколадови трюфели, една чаена лъжичка чили се слага на 200 грама шоколад.
Кориандър и розмарин в конфитюр с… лук за изненада
Да, няма грешка. Можеш да си направиш прекрасен, ароматен и сладък конфитюр от лук. И после да го сложиш между блатове на торта, в мъфини или да си го похапваш върху препечена филийка с масло. Най-хубавото му е, че можеш да го консумираш спокойно през всяко време на деня, защото не мирише на лук.
Съставките са:
- 1 кг дребен червен лук
- 75 г краве масло
- 150 г пудра захар
- 100 мл винен оцет
- 500 мл сухо бяло или червено вино
- По една супена лъжица смлян кориандър и розмарин
- По една чаена лъжичка сол и черен пипер
Обели и нарежи лука на филийки. Не се старай да е супер дребен, защото се стопява при готвенето. Разтопи маслото на средна температура и добави захарта. Ползвай пудра захар, защото ще се усвои по-лесно, но ако нямаш и кристалната е решение. Добави лука, разбъркай и остави да се задушава под капак за около половин час. Периодично разбърквай и не се притеснявай, че ще загори, защото лукът ще пусне вода. След 30 минути трябва да имаш прозрачен и леко карамелизиран лук. Добави останалите съставки и готви още половин час, докато се изпарят останалата вода в лука и виното. И готово. Можеш да си направиш експеримент дали гостите ти ще познаят какво им поднасяш. Обикновено се получават много забавни предположения.
И така днес ти предложихме няколко нестандартни подправки, които да ползваш в сладкарските си произведения. За да се получи желаният ефект е важно те да са били съхранявани правилно и затова ти предлагаме да си припомниш нашите съвети.