Обичаме шоколад. Ама много го обичаме и затова, когато ни се дояде, си го приготвяме вкъщи. Много е лесно – става само за 15-20 минути с продукти, които можем да намерим във всеки магазин. Още по-хубавото е, че така можем сами да изберем какъв вкус да ми придадем и какво количество да си направим. Ето как става.

  • Необходими са ни:
  • 1 буркан лешников тахан. Струва 10-15 лева в зависимост от производителя.
  • Мед. Тук ни трябват няколко лъжици, но предвид факта, че може да се ползва и за други сладкиши. Пак вземете буркан за около 10-12 лева.
  • Какао. Препоръчваме да ползвате натурално, горчиво какао, защото шоколадът става по-хубав. Цената е около 4-5 лева.
  • Овкусители. Тук има много варианти в зависимост от аромата, който искате. Препоръчваме течни есенции (ром, ванилия, цитрус…). Струват стотинки.

Приготвяне

И така, с всички продукти се прибираме и започваме да си правим шоколада. За целта пригответе голяма купа, няколко лъжици и много сила.

В купата сипете половината буркан тахан – това са около 300 грама. Другата половина запазете за следващата доза. После добавете 2 супени лъжици какао. Ако искате да е по-горчиво, може и да са повече. Добавете и 2-3 супени лъжици мед. За повече сладост, увеличете количеството. Сложете аромата, който сте избрали и започнете да бъркате. За този етап ви трябва силата. Медът и тахана са лепкави и затова е нужно по-голямо усилие, за да се смеси всичко добре. Целта е да се получи гладка паста. Може да ползвате и блендера, но тогава рискувате от високата скорост кремът да стане прекалено течен.

И така след дълго и упорито бъркане, ще имате прекрасен домашен течен шоколад. Хубавото е, че всички описани съставки са трайни и можете да съхранявате продукцията дълго време. Освен това ще имате контрол върху всички съставки. Нали помните съветите на Джейми Оливър, който казваше да готвим от нула, за да си изберем продуктите. А и така 500 грама ще ви излязат 6-7 лева, което е много добра оферта.

Това е основата. От тук нататък можете да импровизирате. Например като смесите различни видове тахани – споменатия лешников или фъстъчен, орехов или слънчогледов. Можете да добавите и счукани ядки за по-богат вкус. А няколко накълцани листенца мента ще придадат свежест.

Остава най-важният въпрос – консумацията. Е тук вече няма да ви даваме акъл. Само ще споделим, че се връзва страхотно с перфектните палачинки, за които сме ви разказвали.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.