Ура, дойде сезонът на пресните картофи! Повечето хора ги предпочитат пред старите, просто защото са по-вкусни. Но се оказва, че освен това са и по-полезни.
Пресните картофи са богати на витамин С – само 200-300 грама от кореноплодното са достатъчни, за да си набавим нужното количество за деня. Минералните соли (калий, фосфор, магнезий и в по-малки количества натрий и желязо) в тази вкусна храна също не са за пренебрегване.
Как да запазиш най-добре полезните вещества в пресните картофи?
Най-добре е да ги вариш цели и необелени (като, разбира се, предварително ги измиеш добре), така витамин С в тях се запазва в максимална степен. След като се сварят, не бива да се държат дълго във водата, защото витамините преминават в нея. За жалост обаче при класическия начин на варене в тенджера се губи голяма част от калия в картофите. Ако държиш на него, по-добре е да ги свариш на пара върху метална решетка.
Ако пък ти липсва вкусът на пресните пържените картофки, но ти се иска да избегнеш мазнината, можеш да ги замениш с печени – нарязани на тънко, върху незалепваща повърхност, те бързо ще станат хрупкави. След което ги изваждаш, и посоляваш ги леко и ги поливаш с малко зехтин. Готово!
Не се притеснявай, картофите са нискокалорични и от тях няма да качиш килограми преди лятото – в 100 грама има едва 80 калории. Разбира се, нещата се променят, ако ги полееш обилно с масло или майонеза, или ако ги пържиш, а не вариш или печеш.
И след научното въведение, ти предлагаме две вкусни рецепти с пресни картофи – едната е за тези, които внимават за талията си, а другата - за тези, на които нищо не им се „лепи“.
Два пъти приготвени пресни картофи с таханов сос
Продукти
Необходими са ти:
- около 1 кг пресни картофи с еднаква големина
- 2 с. л. зехтин за готвене
- прясносмлян черен пипер
- 1 с. л. едра сол
За соса
- 80 г паста от сусамов тахан
- няколко стръка кориандър, магданоз, мента и зелен лук
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол
- прясносмлян черен пипер
- вода
Приготвяне
Сложи картофите в тенджера, налей студена вода, колкото да ги покриеш, добави част от едрата сол, покрий с капак и остави на котлона на средна температура. Веднага когато водата заври, извади картофите и ги прехвърли в тавичка. Добре е, ако тавичката е по-голяма, за да се получи един ред картофки, колкото да се покрие дъното й. Полей ги със зехтина, поръси ги с черния пипер и остатъка от едрата сол, разбъркай ги и ги сложи да се запекат във фурна, докато придобият златистокафяв цвят.
Нарежи зелените подправки и чесъна и ги разбъркай в сусамовия тахан, като прибавиш лимоновия сок и черния пипер. Към сместа добави постепенно с разбъркване и 2-3 супени лъжици вода. Сосът се сервира отстрани в чинията към топлите печени картофи.
Запеканка от пресни картофи с телешка кайма
Продукти
Необходими са ти:
- 9 неголеми пресни картофа
- 500 г кайма от младо телешко
- 200 г твърдо сирене по избор (пармезан, пекорино, грюер)
- 4 яйца
- 2 неголеми глави лук
- 1 връзка зелени подправки според вкуса
- 200 г заквасена сметана
- зехтин за готвене
- 4 с. л. брашно
- галета
Премахни люспиците на пресните картофи, свари ги и ги смачкай на пюре. Добави към него яйцата, брашното и бъркай щателно до получаване на еднородна смес.
Нарежи лука на ситно и го запържи за около 7 минути в тиган, добави каймата и задуши за още няколко минути. Подправи на вкус.
Намажи дъното на тава с малко зехтин и поръси върху него равномерен слой от галетата, върху нея сложи слой от половината картофеното пюре – да се получи около 1-2 см дебелина, разпредели отгоре запържената кайма и върху нея прибави останалото пюре. Поръси с настърганото на ренде сирене, а най-отгоре намажи със сметаната, в която са разбъркани нарязаните зелени подправки. Печи около половин час на 200 градуса, докато запеканката поруменее.
И така, приключваме с пресните картофи. И докато се чудиш как точно да ги приготвиш, защо не научиш още малко за различните видове.