Да накараш детето да яде зеленчуци често е предизвикателство. Но те са полезни и трябва да присъстват в менюто. И затова ти предлагаме малка хитрост – да приготвиш вкусна торта, в която зеленчуците са замаскирани зад страхотен вкус, на който никое дете няма да устои.

Торта от моркови

Няма как да не започнем с класиката при зеленчуковите десерти. Да, тортата от моркови е иронично възпята в поредица от вицове, но това е напълно незаслужено. Тя е страхотна на вкус и много вкусна. Още повече, че ние леко я пипнахме и стана доста здравословна.

Съставките за тортата са:

  • 2 чаши настъргани моркови
  • 2 чаши пълнозърнесто брашно
  • 1 консерва компот от ананас. Добре е ананасът да е на парченца, а не на кръгчета.
  • 2 супени лъжици хлебна сода
  • 2 чаени лъжици смляна канела
  • 3/4 чаша нискомаслена течна сметана
  • 1/2 олио от рапица
  • 1/4 чаша кокосови люспи. Най-добре е да не са подсладени заради здравословност. И ако не намериш люспи, можеш да ползваш и кокосови стърготини, които ги има във всеки магазин.
  • Половин чаша начукани орехи
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
  • Половин чаена лъжичка сол

А за глазурата са ти необходими:

  • 350 грама крема сирене. Ако искаш да е по-здравословно потърси нискомаслено. Има го в големите хранителни супермаркети и в специализираните магазини за здравословни храни.
  • 1/2 чаша пудра захар
  • 1 ½ чаени лъжици ванилов екстракт
  • 2 супени лъжици кокосови люспи

И след този дълъг списък започваме да готвим

Включи фурната да загрее до 180 градуса. Намазни кръгла тава за печене с диаметър 25-30 сантиметра. Най-добре е ако имаш такава з отделящи се стени.

След това отвори консервата ананас и хубаво го изцеди като леко натискаш парченцата, за да пуснат сок. Отдели изцедения плод и запази четвърт чаша от сока. Останалото можеш да излееш в голяма кана да добавиш сода и няколко листенца мента и ще имаш страхотна освежаваща напитка.

В купа смеси брашното, канелата, содата и солта. В друга голяма купа разбий яйцата, захарта, сметаната, олиото от рапица, ванилията и сокът от ананас. Целта е хубаво да се смесят. Към тази смес добави парченцата ананас, морковите и четвъртинката чаша кокосови люспи. Добави и брашняната смес и разбъркай всичко с шпатула. Накрая добави орехите и отново разбъркай. Изсипи тестото в тавата за печене и хубаво го заравни.

Печи около 40-45 минути. За проверка използвай дървено шишче, което да забодеш в тортата. Ако излезе чисто, без полепнали трохи, значи е добре изпечена. Извади сладкиша от тавата и го остави да се охлади напълно върху решетка.

За глазурата разбий крема сиренето, пудрата захар и ванилията с миксер докато получиш гладка смес. Разпредели я върху охладената торта и поръси с останалите кокосови люспи.

И така вече имаш страхотна торта със зеленчуци, в която и най-злоядото дете ще се влюби. А и не само децата.

И ако тази торта ти е харесала, виж още три десерта със зеленчуци и още няколко идеи как да накараме малките да похапват здравословни храни.

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.